483

Steven Butendiic, wiens werkzaamheid tusschen 1458 en 1475 valt, zal misschien Ricout's zoon geweest zijn. De heer Waalkes noemt ook nog een Gerrit Butendiic, die met Willem van Sloterdiic in 1450 een van de luiklokken der Oude Kerk te Delft heeft gegoten. Het schijnt, dat deze twee gieters vennooten waren, althans hier te Amsterdam hangt in het torentje van het voormalig Sint Jorishof een klok, gemerkt; „Butendiic ende Sloterdiic fecerunt, 1453".

Het lezen der gothische minuskels, die meestal zeer dicht op elkander zijn geplaatst, levert groote moeilijkheden op, en zoo zou het niet onmogelijk wezen, dat „gerrit" als „riicout" bedoeld werd. Ook een „aernt" Butendiic, die men den heer Waalkes opgaf, zou misschien „riicout" kunnen zijn.

Ben tweede klokkengietersfamilie heet Moor, of naar de 15do eeuwsche schrijfwijze „moer". De stamvader van dit geslacht is Gobel Moor, die te Delft woonde, en die in 1487 een klok maakte, die nu in den toren te Heemstede hangt. Hij schijnt drie zoons gehad te hebben, Jan, Jasper en Willem.

Van Jan Moor heb ik geen klok kunnen vinden. Maar-de overeenkomst, die kerkmeesteren van de St. Bavokerk te Haarlem in 1500 met hem maakten voor het leveren van twee klokken bleef bewaard. Hij wordt daar als te Delft wonende vermeld.

Zijn broeders Jasper en Willem hebben veel samengewerkt. Zij goten de luidklok voor de Oude Kerk te Amsterdam, die het jaartal 1511 draagt en later naar den Zuiderkerkstoren verhuisde. Hunne namen komen ook voor op klokken te Antwerpen van 1507, te Leiden van 1513 en te Sloten in Noord-Holland van 1516. Het schijnt, dat Willem Moor eerder gestorven is dan zijn broeder, die in 1525 voor Meinard de Man, abt van Egmond, de fraaie klok goot, welke de St. Laurenskerk te Alkmaar bezit.

Jasper had een zoon Jan, die zich te 's Hertogenbosch vestigde. Aan dezen Jan Jasperszoon bestelden Burgemeesteren van Amsterdam een klokkenspel voor de Oudekerkstoren, dat in 1563 gereed kwam. Een der toen door hem gemaakte klokken met het jaartal 1562 kwam later in den toren te Weesp.

Jan maakte met zijn zoon Oornelis in 1565 een klok voor de stad Delft. Van dezen Cornelis heb ik verder geen bijzonderheden kunnen vinden.

's-Hertogenbosch, waar de laatste leden van het geslacht Moor gevestigd waren, is al sinds de 14de eeuw door zijn klokkengieters bekend geweest. Daar toch woonde Willem van Vechel, die in 1374 een klok voor de kerk te Calcar heeft gemaakt. Zijn kleinzonen hebben den naam van Boerken aangenomen. Een klok, door Johannes en Willem Boerken van Vechel gegoten, hangt in den toren van de Keulsche Domkerk. Van Willem Boerken vond ik een klok te Opmeer in Noord-Holland, met het jaartal 1473.

In de 15de eeuw werden nog geen vaststaande namen gevoerd, en daarom is het zeker niet onwaarschijnlijk, dat Johannes de Hyntham, die in 1472 ge-