1095

voorzien. De heer Hooyer verdeelt het in verschillende tijdperken, die hij betitelt als: de periode van afwachting; het stelsel tot afsluiting der kust van Groot-Atjeh; de politiek van verzoening; de periode van agressie; de splitsing van het civiel en militair gezag; de geconcentreerde'stelling. Daarop volgt de beschrijving van den strijd op de Noordkust: ook hier geeft de schrijver eerst de beschrijving van het terrein en de geschiedenis van dat land, om daarna te komen tot de roemrijke expedities van generaal Van der Heyden naar Samalangan, om met de invoering van het civiel bestuur en de sluiting en heropening der kust voor in- en uitvoer te eindigen. Op dezelfde wijze worden dan de krijgsverrichtingen op de Oostkust behandeld, die van Edi natuurlijk in de eerste plaats. Ten slotte geeft de heer Hooyer een in overeenstemming met de mindere belangrijkheid der gebeurtenissen korter verhaal van den oorlog aan de Westkust en in de Zuidelijke nederzettingen.

Het werk, dat met groote zorg en nauwkeurigheid uit authentieke bronnen is samengesteld, wordt verduidelijkt door 22 kaarten.

De nieuwste kaarten van Atjeh.

Reeds lang deed zich de behoefte gevoelen aan eene verbeterde editie der offieieele kaart van het door ons bezette gedeelte van Atjeh, die, hoe uitnemende diensten zij ook bij onze krijgsverrichtingen in het vijandelijk gebied heeft bewezen, uitteraard verschillende leemten en onnauwkeurigheden vertoonde. Zij dateerde trouwens al van 1883 (die van de geconcentreerde linie van 1886).

Dezelfde opnemers, die vijftien jaren geleden onder zoo moeilijke omstandigheden de metingen verrichtten,

73