109

De heer S i v o r i verwekte ook groote sensatie , en inderdaad hij heeft de kunst van den violist tot in het ongeloofelijke gebragt. Hij bekleedt in zijn genre eene eerste plaats.

Eene opera van den heer Hanssens, le Siège de Calais, werd hier driemaal gegeven en dan ingetrokken, omdat men reeds bij de tweede en vooral bij de derde representatie voor eene bijna ledige zaal speelde. Al wie eenig begrip van muzijk heeft, bekend ten volle dat de compositie van den heer Hanssens grooten lof verdient, en in vele opzigten zeer merkwaardig is. Met eenige bekortingen had een werk van zulk eene waarde , zijne plaats op het repertoire kunnen behouden , maar (men moet deze bedroevende waarheid zeggen) de bekende kwade wil tegen producten van landgenooteu , nam de bovenhand , en de nieuwe opera moest bezwijken.

N. J. S.

F E U I JL LETOS.

Utrecht. Met genoegen vernemen wij dat onze gevierde zangeres mev. Offermans van Hove op nieuw eene onderscheiding is te heurt gevallen. HaarEd. werd tot Buitengewoon Eerelid van het studenten-concert Apollo le Delft benoemd, als een blijk van hulde voor de wijze waarop zij heeft geassisteerd op het concert door HH. Bestuurderen, voor den watersnood te Java gegeven, dat ƒ 857 netto heeft opgebragt.

Den 26. Mei is het nieuwe orgel in de St. Jans-kerk alhier, door de firma Witte en Batz vervaardigd, door den Domorganist Nieuwenhuijzen ingewijd. Eene beschrijving van dit klein maar fraai werk zal later in de kolommen van dit Tijdschrift te vinden zijn.

Arnhem. Den 4 5. Mei jl. had de zesde en laatste kunstavond in het gebouw IMusis Sacrum plaats. Programma. Eerste afdeeling. Ouverture van de opera Die Flibuslier, van Lobe, door het muzijkkorps der rijdenda artilierie. «Heilig, Heilig," Gebet van Handel, te zingen door raej. Franciska Schreck. De Echtscheiding , van Tollens, voor te dragen door mevr. van Ollefen da Silva. » Da lich ich unter den Baumen lied van Mendelssohn , te zingen door mej. Schreck. Tweede afdeeling. Aria uit de opera la Favorite, voor cornet a pistons, van Donizetli. De Sneeuwval, van Helmers, voor te dragen door mev. van Ollefen da Silva, a. Frühllngs-Glaube, b. Der Neugierige, liederen van Schubert, te zingen door mej. Schreck.

Weenen. Den 11. Mei woonde Richard Wagner eene algemeene repetitie van Lohengrin in het Hofopera-théaler bij. De directeur Salvi bragt den gevierden componist op het tooneel. Bij zijne verschijning werd hij zoowel door al de zangers als het opera-personeel daverend toegejuicht. Daarop trad Wagner voor op het tooneel en bedankte voor de vriendelijke ontvangst. Hij betuigde dat hij zeer verheugd was zijne opera door het eersle orchest van Europa te hooren uitvoeren en dat de gunstige ontvangst zijner opera in Weenen van groote beteekenis was, vooral thans, nu men hem in de Seinestad zoo erg behandeld had. Er waren veranderingen in de opera ondernomen en daarmede stemde Wagner volgaarne in. Hij hoorde hier voor de eersle maal zijn Lohengrin en was door de onovertrefbare verrigtingen aller medewerkende zoo getroffen, dat hij zijne aandoeningen meermalen in tranen lucht gaf. De voorstellingen van de Fliegenclen Hollander en Tannhduser zullen volgen

Volgens de Ost-Deutsche-Post was de zaal bij de eerste voorstelling van de Lohengrin eivol en dadelijk na de ouverture barstte een stormend applaus los. Hetzelfde had na de le scène en aan het einde van elke acte plaats. Het publiek scheen den componist voor zijn geleden echec te willen troosten.

De vroegere cameraden van Staudigl hadden besloten een monument voor hem op te rigten. De familie diens kunstenaars, zijne erfgenamen, verlangen dit zelf te doen en een gedenkteeken op het graf van den beroemden zanger te doen plaatsen : eene pyramide van graniet met het eenvoudige opschrift van zijn naam , dag zijner geboorte en van zijn overlijden.

Keulen. De violiste Amelie Bido gaf hier twee concerten in bet theater met buitengewonen bijval, welke zich na elk muzijkstuk door daverend applaus en voorroepen openbaarde. De jeugdige virtuoze treedt in de voetstappen van Therese Milanollo. Zij draagt de moeijelijkste compositiën van Yieuxtemps met indi¬

viduele opvatting en vöortrelTelijk voor. Daarenboven speelt zij de degelijkste kamermuzijk met even zoo veel kunstzin en technische vaardigheid.

Stuttgart. De beroemde bariton-zanger Pyschek is door eene apoplexie aangetast en de tenor Sontheim lijdt aan zinsverbijstering.

Parijs. Marchesi, de beroemde barilon, is verkrijgbaar voor het ltaliaansche of Fransche tooneel. — De minister van staat heeft den heer Duntan het maken van een marineren buste van Auber voor het conservatoire opgedragen. Men weet dat deze toonkunstenaar directeur dier instelling is.

Antwerpen. In April gaven de gezusters Marchisio van de groote opera van Parijs eene voorstelling van Verdi's ll Tro■valore en de 4e acte van Semlramis. Getrouw aan de echte Italiaansehe overleveringen hebben deze zangeressen hunne stem sterk bewerkt, en daardoor rondheid, volheid en groote buigzaamheid verkregen. Zeker van alle vocale moeijelijkheden, welen zij de neteligste hinderpalen weg te nemen, en zoo te zegenpralen over roulades en trillers, met gemak en onverschrokkenheid. Barbara (contr'alt) heeft bijzonder door hare diepe en dramatische stem veel opgang gemaakt; na het schoone duo uit Semiramis werd zij terug geroepen, en het ontbrak niet aan bouquelten. De muzijk van ll Trovatore eischt vooral brille en kracht; dit alles wordt door deze zangeressen beheerscht op eene gematigde wijze. Barbara is daarenboven eene uitnemende lyrische looneelspeelster. Zij geeft aan die rol een opregt karakter van zinneloosheid, misdaad en liefde, wat het hart der aanwezigen ontroert. De andere rollen werden minder goed wedergegeven. Het orchest, onder leiding van den maestro Orsini, was minder sterk dan gewoonlijk; en als eene goede kunstenaarshand ons orchest leidt, dan is er veel puiks van te verwachten. Deze troep, onder de directie van Morelli, is naar Frankfort gereisd.

Onze zomer-concerten in de Zoölogie en de Cercle artistk/ue, door het regimentsmuzijk (drie in getal, 3e, 8e en 10e linieIroepen) en in de Harmonie, zijn reeds begonnen. E, G.

Bazel. Den 31. Mei moest de Johannes-Passion van Bach onder medewerking der HH. Julius, Stockhausen, Carl Schneider en Thcodor Kirchner van Winterthur met hegeleiding van orgel in de Munsterkerk uitgevoerd worden.

Onderscheiding en bevordering.

Onze geachte Algemeene Secretaris van de Maatschappij lot bevordering der Toonkunst, de heer A. C. G. Vermeulen te Rotterdam, is met algemeene stemmen tot Eerelid der Koninklijke Muzijk-Academie te Stokholra benoemd.

De kapelmeester Reswadba , die tot nu toe de ltaliaansche operatroepen in het Victoria- en Kroll'sche theater te Berlijn dirigeerde, is tot kapelmeester van het stadstheater te Hamburg gekozen.

Nieuwe Opera's, enz. Te Parijs, in het théatre-lyrique, Aa travers du mur, opéra-comique in i acte, woorden van De Saint.Georges, muzijk van den prins Poniatowski, den 10. Mei 1861. In het théatre imperial de 1'opéra-comique , Silvio-Silvia, opéra-comique in 1 acte, woorden van J. Brésil, muzijk van Paul Destriband, den 15. Mei jl. In het théatre-lyrique, Le Buisson vert, opéracomique in 1 acte, woorden van De Fonteilies, muzijk van Léon Gastinel, den 15. Mei jl.

Necrologie.

Overleden: te Munchen, J. A. Stoeger, oud theater-directeur, den 7. Mei 1861. Hij is in 1791 te Stockerau geboren. Te Hannover, den 5. Mei, de zangeres Madelaine Holtes, oud 38 jaren. Te Lyon, de zeer verdienstelijke violist Louis Baumann, geboren te Rijssel in 1789. Te Parijs, Alphonse Massart, vroeger le hoornist aan de opera-comique , oud 38 jaren.

Ter beoordeeling Ingezonden: De Melodién der Evangelische Gezangen, bij de Nederïandsche Hervormde Gemeente in gebruik , voor orgel zonder pedaal of voor piano, vierstemmig bewerkt en met korte voorspelen voorzien, onder toezigt van W. F. Cr. Kicoïai , (Leeraar voor het orgelspel aan de koninklijke Muzijkschool te 's Gravenhage).

Blarfus A. Brandt» Buys. Jagers-Lied, von Dr. MSrzroth, componirt für eine Tenorslimme mit Pianoforte und