195

r\e NIEUWE MIDDELBURGSCHE COURANT plaatst boekUannonccs tegen 5 ets. per regel: bij herhaalde plaatsing voordeeliger conditiën, [1255]

DE TWENTSCHE COURANT, de meest gelezene in Twentbe, verschijnt thans op Dingsdag en Vrijdag-avond. Abonnementsprijs franco door het geheele Kijk ƒ2,— per halfjaar. — Advertentiën 12|. ceot de regel.

Boekaankondiging 5 cent de regel, 3/2 maal. Almelo, J. T. Sommee,

Jnlij 1869. Uitgever. [125G]

' TWENTSCH VOLKSBLAD.

Onder dezen titel is van af 2 Jnlij hij den ondergeteekende verschenen een -Weekblad, dat ten gevolge van enorm goedkoope prijsbepaling en advertentiekosten in deze streek in ieders handen is.

Hengelo, Jnlij 1869. A. van der Ploeg. [1257]

Dezer dagen smaakt onze Meesterknecht H. B. BaiEnÉ het zeldzame voorregt 50 jaar bij de firma werkzaam te zijn , waarvan wij bij dtze gaarne melding roaken, met de betuiging dat hij gedurende dat tijivak ons met den meesten ijver en trouw gediend heeft. 'sOravenhage , Jnlij 1S69. De Gebroeders van Cleef. [1258]

pij de Wed. J. Hermans te Breda is verschenen : «BEGINSELEN VAN DE STATICA DER VASTE LIGC1IAMEN, door M. C. F. Simon, Kapitein der Artillerie aan de K. M. A., onder medewerking van den oud-Hoogleeraar aan voornoemde Akademie J. Badon Ghïben. Tweede aflevering. Netto ƒ 1,28, verkoop ƒ1,60. [1259]

Bij de Erven F. Bohn ziet bet licht: HAARLEMSCHE BIJDRAGEN, bijeengebragt door Mr.H.GER-

lings, Cz. Prijs ƒ1,50. Dit boek is van lokaal belang , en dus niet algemeen in commissie gezonden. Voor hen, die er van kunnen plaatsen , zijn echter enkele exx. disponibel. [1260]

De Wed. H. II. Uvttenbroeck , te Venlo, heeft verzonden het •Prospectus met aanbieding van eeue nieuwe, geheel oorspronkelijke

REIS NAAR HET H. LAND, door den Eerw. Pater J. A. van Oorschot.

Het werk is uit verschillende brieven, door den schrijver aan zijne familie gezonden, bijeengebragt en bevat ia gemeenzamen stijl het verhaal zijner eerste reis in Judea en Galilea iu 1861 gedaan, benevens beschouwingen over de namen Canaan, Palestina, Judea, Joodsche Land enz., over de vruchtbaarheid en de gebruiken van het H. Land, eene korte geschiedenis van Jerusalem, eene beschrijving van kloosters en kerken enz.

Dit boek zal omstreeks 300 bl. beslaan en ƒ1,— part., 80 ets. netto, kosten, met de premie 13/12.

Tot 10 Juli bied in aan 7/6J , 14/12, 30/25, 50/40. [1261]

Bij A. Jongbloed, Boekdrukker te Leeuwarden, is van de pers gekomen eene brochure getiteld : DÈ ONDERWIJS-KWESTIE. Een woord in het belang van Gereformeerd schoolonderwijs, door H. op 't Holt, Predikant te Leeuwarden.

Deze brochnre, gedrukt voor rekening van den schrijver, wordt niet iu commissie gezonden, maar wordt op aanvraag direct voor rekening toegezonden.

Particulier 30,"netto 25 cents. Premiën 13/12, 28/25.

Ten einde de toezending te bespoedigen , wordt verzocht een \ vel druks, met vermelding der firma en getal, toe te zenden. [1262]

KASSIERSKANTOOR VOOR DEN BOEKHANDEL van

Hoogstraten & Hoffen te Dordrecht.

Verantwoording- met remiessen in Bank- of kortloopcnd Kassierspapier, zoo spoedig doenlijk, minstens tweemaal per maand. Dagelijks kosteloos gelegenheid tot toezending door tusschenkomst van den Heer H. J. van Kesteben te Amsterdam. [1263]

Bij G. Portiflje & Zoon te Amsterdam, zijn verschenen de laatste afleveringen van deel II van: GESCHIEDENIS DER CHRISTELIJKE KERK IN NEDERLAND IN TAFEREELEN. Onder redactie van B. ter Haar, W. Moll en E. B. Swalite ; met medewerking van de voornaamste Godgeleerden. Met fraaije platen. Met deze afl. is dit hoogst belangrijk werk compleet, waarvan de prijs is netto ƒ16,40, verk. ƒ20,10.

Daar wij het moeijelijk algemeen in coram. kunnen zenden, stellen wij 'tgaarne als zoodanig ter dispositie voor die cr belang in stellen.

Dit werk vormt met de (Algemeene) Geschiedenis der Chr. Kerk in 5 kapitale declcn a ƒ39,80 partic. een geheel, ofschoon beide werken afzonderlijk te bekomen zijn. Op beide werken staat de gelegenheid tot inteekeniog, hetzij bij declcn op verschillende termijnen of bij maandelijksche afleveringen van 50 en 55 ets. open. Die lust heeft er mede te werken, geniet, behalve hst vrij aanzienlijk rabat cd de premiën 4/3£— 7/6 cn 15/12, nog eene fiksche tegemoetkoming voor colportage. Proef-afl. enz. zijn ter dispositie.

Losse linnen stempelbanden voor bovenstaande werken zijn te bekomen voor het Ie en 2e deel a ƒ1,15 verk. ƒ1,40, voor het laatste cn 5e deel a ƒ2,75 verk. ƒ 3,25.

De bereids bestelde banden zijn onder handen en volgen spoedig. Dit ter beantwoording der herhaalde aanvragen. [1264]

Gemengde Berichten.

Mijnheer de Sedaeleur.'

Vroeg ik u voor het notnmer van 1 Julij nog een woordje om over de levering van dag- en weekbladen te spreken, zoo dacht ik ook dat dit de laatste maal zou zijn.

Doch in den tusschentijd , dat ik u mijn berichtje zond en dat het geplaatst werd, maakten de dagbladen het navolgende bekend: »De directeuren der postkantoren te Amsterdam, Rotterdam, 's Gravenhage en Utrecht hebben zich tot den Minister van finaotiën gewend toet een verzoekschrift, waarin zij wijzen op de groote nadeelen , die de postkantoren in het algemeen en zij in het hijzonder zullen ondervinden , tengevolge van de afschaffing der zegelrechten , zoowel door het verlies van perceptieloon op de geheven zegelrechten en de mindere verdiensten, die het gevolg zijn zullen van den verlaagden prijs der dagbladen , als door de winstderving , die voor hen uit de vrije concurrentie met den boekhandel ten opzichte der levering van buitenlandsche nieuwspapieren zal voortvloeien, en uit dien hoofde op grond der aangevoerde bezwaren aan Zijne Ex. ernstig voorstellen de ambtenaren der posterijen door een billijke vergoeding voor de te lijden schaden te willen vrijwaren."

Hieruit blijkt dus duidelijk dat de postdirecteuren gelooven dat de levering van dagbladen een uitsluitend regt van hen is. En dat zij vreezen dat door de afschaffing van het zegel hun dit monopolie zal betwist worden door den boekhandel.

Welke redenen er bestaan hebben voor den bockhandel om vóór de "Ischafling van het zegel zich niet met de levering van buitenlandsche • dagbladen tc kannen belasten , vat ik niet.

Dat de boekhandel met de postdirecteuren niet concurreren kan, ^eb ik iu mijn eerste artikeltje reeds aangetoond , maar de concur'eatie was even onmogelijk voor binncnlandsche als voor buitenlandsche ^agbladen en deze onmogelijkheid bestaat nog en zal altijd blijven Waan.

, Alleen het zegel voor de buitenlandsche bladen was, volgens hunne '^zichten , eene onoverkomelijke hinderpaal voor den boekhandel om *'ch met de levering van buitenlandsche bladen te belasten.

Zouden zij het zegel aan hunne principalen niet berekend hebben ? •"aar zij wisten dat dit door den boekhandel wel degelijk in rekening Sebragt werd.

Iu mijn laatste berigt (zie N. v. d. B. 1869, n». 26), sprak ik 0fer de wijze van colporteren van den postdirecteur alhier. Niemand ">1 het zeker vreemd klinken , dat ik zoo nu en dan eens ging zien °f het getal bladen ook vermeerderde , hoe de prijsberekening was en

of al die bladen nu ook gezegeld waren , (want de colportage geschiedde voor 1 Julij.) Ik wil nu ook mijne bevinding hieromtrent mededeelen.

Het getal bladen vermeerderde steeds, de prijsberekening was niet te laag; maar wat mij het meest bevreemde en waarom ik ook mijne bevindingen bekend maak, is, dat ik ook ongezegelde bladen vond.

Nu vraag ik : wat zegt men van zulk eene concurrentie?

Zij die aangesteld zijn om dat regt te heffen , verspreiden op publieke plaatsen dagbladen waar dat regt niet voor betaald is;

Utrecht, 3 Julij 1869. de G.

Over dit onderwerp ontvingen wij van verschillende zijden bijdragen. Daar die echter niets nieuws bevatten, meenden wij met de plaatsing van 't bovenstaande te kunnen volstaan. Red.

Het Handelsblad meldt dat den Heer D. Mus te Tiel, door de Sociélé royale proteclrice des animaux te Brussel de zilveren medaille is geschonken voor zijne uitgave van «Androcles; maandschrift aan de belangen der dieren gewijd"

Bijdrage tot de Geschiedenis van de Snelpers.

De firma König & Bauer gaf in 1865 bij gelegenheid dat zij hare 1000ste snelpers afleverde, een gedenkblad uit, waaraan het volgende opstel ontleend is.

De hooge vlucht, die de typographie sedert den aanvang der 19de eeuw genomen heeft, dagteekent van de uitvinding der snelpers, waardoor de productiviteit en de weldadige invloed der pers meer dan vertienvoudigd werd. De eer dezer uitvinding komt aan een Dnitscher toe cn wel aan den heer Friedrich König, geboren te Eisleben in het jaar 1775. Toen deze nog pas als leerling op eene boekdrukkerij werkzaam was, zag hij al dadelijk welke gebreken de handpers had. Doordrongen van de overtuiging dat deze niet meer aan de steeds stijgende behoeften van het publiek kon voldoen, zon hij op middelen om eene machine te vervaardigen, die al het lastige, tijdroovende en veel handen vereisehende werk der gewone handpers op sneller, eenvoudiger wijze zelfstandig deed.

Na vele jaren van moeitevol nadenken en peinzen was König zoo ver gevorderd dat hij zijn plan ten uitvoer kon brengen. Maar juist nu hij schijubaar zoo dicht bij het doel genaderd was begonnen eerst, de grootste moeielijkheden. Zoo als bij alle uitvindingen , waren ook bier verscheidene voorbereidende proefuemingeu noodig, die groute sommen gelds vorderden. König alleen kon al deze kosten niet bestrijden