728

NIEUWSBLAD VOOR DEN BOEKHANDEL

1919. No. 53

Tijdschrift, Militair technisch. Uitgegeven met toestemming van het legerbestuur. Hfdred.: K. E. Oudendijk. 2e jaargang. 1919/1920. No. 1 (Mei). Delft, Bureau van administr.: Hypolitusbuurt 37. 8°. [195x115].

Per jrg. (12 nrs.) ƒ 9.— Afz. nrs. a » -.90

Uitwerking der vraagstukken van het examen in boekhouden en handelsrekenen, gehouden op 17 en 18 Juni 1919 [door de] Federatie van handels- en kantoorbedienden-vereenigingen in Nederland. Rotterdam, D. Bolle. 8°. [22x14]. (12 blz.).

ƒ -.25

Vraagstukken, den candidaten ter uitwerking gegeven bij de examens van 17 en 18 Juni 1919, ter verkrijging van het Mercuriusdiploma, uitgereikt door de Federatie van handels- en kantoorbedienden in Nederland, gevestigd te Utrecht. Rotterdam, D. Bolle. 80. [21 x 135]. (40 blz.). ƒ -.30

Vrachtauto. Propaganda-uitgave van Motor, technisch tijdschrift voor automobielbestuurders, motorrijders en motorbooteigenaars. Ie reeks. No. 1 (Juni). Amsterdam, Delft, C. Harms Tiepen. Fol. [32 x 245].

Per jrg. (12 nrs.) ƒ 5.75 Afz. nrs. a » -.75

Wereld-bibliotheek. Onder leiding van L. Simons. Amsterdam, Maatschappij voor goede en goedkoope lectuur. 8°. [18x115]. 386. Pascal, Blaise: Gedachten. Volgens de laatste uitgave van Brunschvigg. Met een inleiding van de vertaalster: Fenna de Meyier. (XXXI, 397 blz., m. e. portr.).

ƒ 1.30; gecart. ƒ 1.65; geb. ƒ 1.80

Muziek

Verhallen, Bart: Morgenstemming. Solo voor viool met harmonium of klavier. 's-Gravenhage, G. H. van Eek & Zoon. (Weygand & Co.). (7 blz.). ƒ 1.—

Fondscatalogus

Maatschappij voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam. Nieuwe prijzen van de uitgaven der Wereldbibliotheek, ingaande 1 Juli 1919.8°. (24 blz.).

Magazijn-catalogus

A. J. van Huffel, Utrecht. No. 145. Land- en volkenkunde, algemeene en vaderlandsche geschiedenis. 80. (16 blz.; 345 nrs.). '

BERICHTEN EN MEDEDEELINGEN De exploitatie van het Boekhuis

Met verbazing nam ik kennis van de repliek van den heer Paul Nijhoff, en zeg aan hem en ook aan «wij» (hiermede wordt zeker het dagelijksch bestuur bedoeld, want genoemde heer onderteekent :Penningmeester) dank voor de ridderlijke wijze, waarop die «wij» meenen een andersdenkende het zwijgen te moeten opleggen.

Deze wijze van repliek is «de Standing» van onze Vereeniging niet waardig. Het had misschien op den weg van de commissie van toezicht op het Nieuwsblad gelegen, den schrijver attent te maken op de minder sympathieke inkleeding van zijn antwoord en als heer zou hij dan zeker op een zakelijk stuk, uitsluitend zakelijk geantwoord hebben. Ik behoef op de détails niet in te gaan, want dit doet genoemde heer ook niet.

Stel nu, dat zijn bewering juist is, dan wordt het resultaat van zijn betoog, dat ik mij de exploitatie ƒ 19.687.50 nadeeliger heb voorgesteld. Dan is er dus nog een resteerend nadeelig saldo van ƒ 1263, in normale tijdsomstandigheden, benevens de gedeeltelijke aflossing van de hypotheek.

De noodige kennis van zaken bezit voorzeker onze penningmeester, hij is alleen zeer schaars een en ander mede te deelen, doch daar ik meen, dat in deze aangelegenheid ieder lid het recht heeft mede te spreken, heb ik mij die vrijheid veroorloofd.

Ik verwacht, dat onze penningmeester ruiterlijk de bewijzen zal bijbrengen van het verkeerde van mijn stelling: dat dit bedrijf niet loonend is in normale tijden.

Nu wensch ik op de groepeering van de cijfers van onzen penningmeester nog even het volgende op te merken:

De Vereeniging heeft kapitaal vastgelegd in Het Boekhuis en ontvangt daarvoor rente, heeft ook rente van hypotheek aan derden te betalen. Nu zégt de heer Nijhoff: De exploitatie van het Boekhuis wordt in RekeningCourant belast, m.a.w. over alle in het gebouw belegde gelden, wordt de Vereeniging als geldschieter rente berekend.

De Vereeniging is toch alleen ten opzichte van zichzelf geldschieter in het gebouw, ten opzichte van de eerste hypotheek is het een derde. Het was dus slechts juist geweest, alléén een bate aan de Vereeniging