322

Waar het voor Nederland gold, de onverdeelde souvereiniteit over het zeker zeer belangrijke en groote eiland Flores zich te verzekeren, is dat vooruitloopen door de regeering te Batavia op het definitief nog met Portugal te sluiten traktaat, uit een staatkundig oogpunt daarom reeds zeer begrijpelijk!

In Augustus 1853, dus nog maar zeer kort na die feitelijke overgaaf van het oostelijk gedeelte van Flores, bezochten wij, aan boord van het stoomschip Etna, Larantoeka, waar de Portugeezen waren gevestigd geweest, en toen reeds de Hollandsche driekleur door een kleine bezetting werd beschermd. Hetgeen wij daar toen aantroffen: een weinig beteekenend fortje en de onaanzienlijke bouwvallen van een houten bedehuis, waaronder nog een altaartje dat duidelijk zijne vroegere bestemming verried, gaf ons toen den indruk dat de koopprijs van 80 mille, waarvoor de ontruiming van dat plaatsje was verkregen, natuurlijk uit een zuiver materieel oogpunt beschouwd, eer nog te hoog dan te laag mocht heeten.

Onder de onderhoorigheden van Larantoeka behoort nu ook het op de noordkust van Flores gelegen Geliting. In een diepe inham, waardoor het oostelijk gedeelte van Flores als het ware een schiereiland vormt, ligt Geliting op de smalle landtong, waardoor het nauwelijks twee geografische mijlen van het op de zuidkust gelegen Sika verwijderd is. Het tusschen liggende terrein is echter bergachtig en recht zuid van Geliting verrijst zelf een vulkaan, goening Nanga Toba geheeten, die nog altijd in werking schijnt.

Yan de hand van den heer J. N. Vosmaer, komt in het Tijdschrift voor de Indische Land-, Taal- en Volkenkunde l), van dat plaatsje, een „ beknopt berigt" voor, dat hij den 21sten Juni 1860, door een kort bezoek, in de gelegenheid was eenigszins van naderbij te leeren kennen. Ter orienteering van belangstellenden, ook in een gedeelte van den Archipel dat voor de meesten niet veel meer nog dan een „ terra incog-

1) Deel XI.