475

Sedert jaren reeds is begrepen dat de Kakao-kultuur ook eene voordeelige kuituur voor Nederlandsch Indie zou wezen. Men meende dat zij zich vooral eigende in sommige buitenbezittingen, voornamelijk in de Molukken, in streken met eene veeleer indolente bevolking, die wel voor eene kuituur zou te winnen zijn, welke geacht wordt minder voortdurende inspanning te eischen. Steeds rekende men echter in Indie buiten den waard. Waar ook de Kakao-kultuur ondernomen werd, kwam zij nooit tot haar recht. Wel groeit de Kakaoboom evengoed in Nederlandsch Indie als in tropisch Amerika; maar, zonderling genoeg, bij het oogsten schijnt er bestendig iets te haperen; de vrucht wordt aangetast en mislukt. Ook heeft men blijkbaar in Indie geen juist begrip van het onderhoud der aanplantingen, noch van het behandelen der vrucht als zij tot rijpheid komt en haar broeiings- en droogings-proces moet ondergaan.

Wanneer de proeven mislukken, heet het bestendig dat of de gronden niet deugen of het klimaat minder geschikt is — een voor de hand liggend excuus voor eigen verzuimen en onachtzaamheid. Gronden en klimaat zijn in Indie veelzins geschikt voor de tabakskuituur, en toch weet men thans in Indie algemeen dat n'est pas planteur qui ve ut, zelfs niet tabaksplanter, en dat de schoonste tabaksoogsten door onkundigen achter elkander uitnemend kunnen verknoeid worden. Zoo is het ook met de Kakao. De Indische bodem en klimaat zijn mild; maar de kennis van de Kakao-kultuur is altijd luttel geweest. Men heeft vaak in den blinde rondgetast en, buitendien, is niets bekend van proeven op noemenswaardige schaal, waarbij eenige volharding werd betoond.

Bij gebrek aan practische opleiding bij Kakao ondernemingen, dat wel de beste methode is voor geschikte personen om achter de kunst van het vak te komen, is althans voor den planter een goeden leiddraad veel waard, die hem bij zijn werk den te volgen weg kan aanwijzen. Zooals de inleiding verder met juistheid zegt, heeft de monographie van den heer