200

wichtigste gevolgen, en wel in de eerste plaats de stichting van het Congo-rijk, en in de tweede plaats eene internationale regeling, die de vredelievende ontwikkeling van het groote Afrikaansche werelddeel door de gezamenlijke werkzaamheid van alle beschaafde natiën mogelijk maakt, zonder dat zij tegen elkander door ouderlingen naijver worden opgezweept. Reeds in 1874 reisde hij op kosten der „ New-York Herald" en „ Daily Telegraph" in het belang der geographische wetenschap en hielp hij het raadsel van den oorsprong der Nijl oplossen. Wat Speke reeds vermoed had, als zou het VictoriaNyanzameer de voornaamste bron van deze rivier zijn, werd door Stanley's onderzoek bevestigd. Zijn tocht werd dwars door Afrika voortgezet en na een reis van 999 dagen kwam hij in 1878 aan den benedenloop van de Congo aan, vanwaar hij weder naar Europa vertrok. In een werk „Through the dark continent," 1878, deelde hij de resultaten van zijne onderzoekingen aan de belangstellende wereld mede.

Dr. Blink brengt medé hulde aan den "Vorst, die persoonlijk zooveel voor het binnenland van Afrika gedaan heeft. „Op den troon van een der Europeesche rijken, schrijft hij, „zetelt een koning, die zijn invloed en schatten voor een groot deel besteedt aan de liefde voor de ontwikkeling der geographische wetenschap. Dit is koning Leopold II van België. Die vorstelijke ijver voor eene wetenschap, welke slechts met groote kosten kan worden uitgebreid, blijft niet zonder zegenrijke gevolgen. Het oog van Belgie's koning was op Afrika gericht. Niet alleen de onbekendheid met de binnenlanden van dit werelddeel, ook de vreeselijke slavenjachten, welke naar de meening van vele reizigers in Midden-Afrika ieder jaar minstens 90.000 slachtoffers maken, trokken zijne vorstelijke aandacht. Humaniteits-gevoelens huwden zich aan liefde voor de wetenschap in de ziel des konings."

„Den 12den September 1876 werd eene geographische conferentie te Brussel bijeengeroepen wier doel volgens den Koning was: „het donkere werelddeel voor de Europeesche bescha-