376

nieuwsblad voor den boekhandel

Commissie tot regeling van het Vertalingsrecht. de heer J. H. de Wit, te Amsterdam.

80 Van den Correspondent voor ZuidHolland:

Bestuursleden: de heeren K. Groesbeek, te Amsterdam. J. H. van Heteren, j> C. Schillemans, te Zutphen. Commissarissen van h e t B e s t e 1 h u i s : de heeren D. A. van Waalwijk, te Amsterdam. J. A. Wormser, » W. P. van Stockum Je., te 's-Gravenhage. Commissans v. h. Ondersteuningsfonds:

de heer L. J. Veen, Amsterdam. Commissie van toezicht op het Nieuwsblad:

de heeren M. M. Olivier, Amsterdam. L. J. Veen, » Commissie tot regeling van het Vertalingsrecht:

de heer Paulus Müller, Amsterdam. Commissie voor h e t bij e en b r en g en van Bouwstoffen enz.:

de heer Louis D. Petit, Leiden. 90 Van den Correspondent voor Zeeland:

Bestuursleden: de heeren C. A. Adriaansen, te Amsterdam. J. L. Willem Seyffardt, »

J. J. van Druten, te Sneek. Commissarissen van het Bestelhuis: de heeren D. A. van Waalwijk, te Amsterdam J. A. Wormser, » A. de Jager, te Groningen. Commissie van toezicht op het Nieuwsblad: de heeren Allert de Lange, te Amsterdam. M. M. Olivier, » R. W. P. de Vries, » Commissie tot regeling van het Ver-

talingsrech t: de heer Dr. A. G. C. de Vries, te Amsterdam. Commissie voor het bijeenbrengen van Bouwstoffen enz. de heer Louis D. Petit, te Leiden. io° Van den Correspondent voor Amsterdam :

Bestu ursleden: de heeren J. H. van Heteren, te Amsterdam. N. G. van Kampen, » C. G. Frentzen, te Leiden. Commissarissen van het Bestelhuis: de heeren D. A. van Waalwijk, te Amsterdam, J. A. Wormser, » W. P. van Stockum Jr., te 's-Hage.

commissie van toezicht op het Nieuwsblad: de heeren M. M. Olivier, te Amsterdam. L. J. Veen, » Commisarissen van het Ondersteuningsfonds:de heer L. J, Veen, te Amsterdam. Commissie tot regeling van het

Vertalingsrecht: de heer H. J. W. Becht, te Amsterdam. Commissie voor het bijeenbrengen van Bouwstoffen enz.: de heer Louis D. Petit, te Leiden. Van de verschillende correspondentschappen zijn de volgende Amendementen op de voorstellen, voorkomende in de Punten van beschrijving, ingekomen

van het Correspondentschap voor Groningen :

Voorstel I. Om de voorgestelde toevoeging aan art. VI, Regelen enz. niet aan te nemen, doch aan het slot van art. VI bij te voegen de woorden »en maakt dit bedrag binnen een maand daarna na aftrek der onkosten aan hen over»,

en subsidiair:

indien het amendement Groningen wordt aangenomen art. 11 van het Reglement te behouden en de slotbepaling van de Regelen niet aan te nemen; art. 24 ie en 2e lid te laten vervallen.

Voorstel III; Hierbij werd de vraag gedaan of door Bestuur en Commissie een tarief

wordt opgemaakt dan wel of voor elk bijzonder geval eene beslissing wordt genomen.

Voorstel om punt VII te behandelen na punt III en dus vóór punten IV en V. Wordt dan punt VII aangenomen, om dan te besluiten punten IV en V te renvoyeeren naar de Commissie bedoeld in punt VII.

Subsidiair bij Voorstel IV,

om art. 3 al. 2 te lezen:

Eene Algemeene Vergadering heeft plaats in de tweede helft der maand Juli, en de voorgestelde al. 3 niet in het Reglement op te nemen doch eenvoudig door de Algemeene Vergadering het besluit te doen nemen als hier bedoeld.

Voorstel VI niet aan te nemen en te besluiten dat de Bibliotheek ter plaatsing worde aangeboden aan de Bibliotheek der Stedeliike Universiteit van

Amsterdam of eene dergelijke a costi bestaande inrichting.

Toelichting:

De Vergadering (te Groningen) was van meening dat bij het geringe bezoek dat aan de Bibliotheek te beurt valt, eene verbouwing tot een bedrag van ƒ 4000.— te kostbaar mag worden geacht, in het bijzonder waaide gelegenheid bestaat de Bibliotheek misschien geheel

Kusteioos geplaatst te krijgen in een geheel veilig gebouw.

Voor de leden te Amsterdam zal eene dergelijke verplaatsing allicht eene verbetering medebrengen wat aangaat de plaats waar het begeerde hnel, ,„\ wnr^n

geraadpleegd. Door deze verplaatsing komt er meer ruimte op de bovenverdieping en de ruimtekwestie is daardoor een stap nader tot oplossing gebracht.

Behoudens misschien voorzit-.nino- en Pnl?l. l.i„;™

gcuiciten was volgens de meening van enkele aanwezigen het weinige gebruik van de bestuurskamer hnncrüpn^

misschien 30 malen per jaar zeer zeker een groot be¬

zwaar om daarvoor een som van ƒ 4000.— te voteeren. Ook ten dezen opzichte is het meest verstanrbVp hp.

sluit om wat geduld te oefenen.

Met het oog op de groote kosten van vertimmer,-,,™

aan de benedenverdieping van het TWplhmc

kwam het de aanwezigen voor, dat men het nu voor¬

eerst daarbij maar eens moest laten ook met het

op de nog altijd hangende plannen voor een grooter gebouw.

Voorstel VIII: De Vergadering stelt voor ook met het oog op langzaam in zicht komende verbeteringen, wanneer b.v. voorstel IX wordt aangenomen, om het voorstel VIII te renvoyeeren naaide Commissie voor de Reglementsherziening.

Voorstel tot het vroeger doen aanvangen

van aen gemeenschappelijken maaltijd.

Vele leden meenden dat het, om verschillende redenen w e n s c h e 1 ij k was den gemeenschappelijken maaltijd vroeger te doen aanvangen en wel ook daarom, ten einde sommigen die dit wenschen, gelegenheid te geven nog gebruik te kunnen maken van de eene of andere voorstelling in «-h™,w.

burg of iets dergelijks.

Van het Correspondentschap voor Drente.

Voorstel I, art. 6 aldus te lezen.

Na sluiting van het faillissement en verbindend worden der slotuitdeelingslijst neemt de correspondent namens de leden, die hem volmacht zenden, van den Curator de uitkeeringen in ontvangst en maakt aan ieder het hem komende bedrag na aftrek der onkosten per post over.

Art. X aldus te lezen:

De kosten door den Correspondent gemaakt voor de regeling van een faillissement of als gevolg van zijn optreden krachtens art. V wnrrlpn

naar "evenredigheid aan den belanghebbende in

icKemng gebracht. Is dit niet mnp-eliik JOTh,n„»n

die onkosten, onder goedkeuring van hel Rpstimr

uit de Kas der Vereeniging worden voldaan.

Voorstel VI: adhaesie aan het amcn^m.^t

Groningen.

Van het Correspondentschap Noord-Holland. Voorstel VII te behandelen 'vóór voorstp

IV en V en dan voorstel IV en V te renvoveeren

aan de Commissie, die volgens voorstel VII be¬

noemd zal worden.

Adhaesie te schenken aan voorstel VI van het Bestuur en voorstel IX van de 's-Gravenhaagsche Boekh. Vereeniging.

Van het Correspondentschap Zuid-Holland. Voorstel II. Aan l 8 toe te voegen niet het voorgestelde maar: sDitzelfde geldt wanneer van hetzelfde werk verschillende drukken worden aangeteekend.»

Voorstel V. Wordt voorgesteld de aftreding van de Bestuursleden ook bij verandering van het Vereenigingsjaar steeds na de Algemeene Vergadering te doen plaats hebben.

In verband met het voorstel VII kan de bestaande toestand voorloopig gehandhaafd blijven.

Voorstel VII aldus te wijzigen «om een Commissie te benoemen van drie leden, waarvan een Bestuurslid, om met het Bestuur het Reglement te herzien.

Van het Correspondentschap Amsterdam. Voorstel I te lezen in art. VI achter de laatste regel smet bijvoeging eener ingevulde kwitantie

tegen inzending van welke kwitantie behoorlijk onderteekend hem het bedrag per postwissel wordt toegezonden. Bedragen die niet binnen twee maanden op die wijze zijn opgevraagd, worden gestort in de kas van het Ondersteuningsfonds. Voorstel II. Aan art. 12 toetevoegen : Boekwerken die genummerd zijn of waarop een getal op den titel staat gedrukt, worden niet als een bizondere druk aangemerkt.

Toelichting:

Daar o. a. Fransche romans verschijnen van welke op hetzelfde oogenblik te Parijs een verschillend duizendtal wordt afgeleverd is het duidelijk, dat ofschoon dat getal een lateien druk zou doen vermoeden de oplaag in ééns is afgedrukt.

Van de heeren Aug. Belinfante c. s. te 's-Gravenhao-p

Aan Voorstel III toetevoegen:

a. met dien verstande dat niet-leden der Vereeniging een hooger tarief betalen dan de leden

b. bij grootere contracten mogen extra conditiën worden toegelaten.

Bij Voorstel IV wegtelaten de woorden »bij de a. s. herziening.