De bereiding van Japansche Soja.

Onder den handelsnaam Japansche Soja is sedert lang een fabrikaat bekend, dat als specerij bij verschillende gerechten toegevoegd, niet alleen den smaak, maar ook de voedingswaarde verhoogt en tevens den eetlust bevordert. Het is een dik vloeibare, donkerbruin roode vloeistof, met pikanten, aangenaam zilten smaak en aromatischen geur.

Het hoofdbestanddeel voor dit product levert meel van de Sojaboomen, een in Oost-Azië deels in het wild, deels in groot aangelegde plantages groeiende plant, wier niervormige zaden de meer behoeftige Japansche volksklasse tot dagelijksch voedsel dienen, of wèl, als aftreksel of saus toebereid en aan allerlei spijzen bijgevoegd, boter of vleesch vervangen moet.

De bereiding van de Soja vindt zoowel in het groot in fabrieken als in het klein plaats; voorts is het geschiedkundig bewezen, dat deze vervaardiging reeds meer dan tien eeuwen oud is. Om eenig denkbeeld te vormen van het algemeen verspreid gebruik der Soja in de Japansche huishouding, dient het feit, dat eene firma — tevens de eenige (?) welke in wijdere kringen in Europa bekend is geworden — in hare in de Japansche hoofdstad bestaande fabriek ongeveer