465

2000 arbeiders werk geeft, die 's jaarlijks c. a. 1 millioen gallons 4.543.500 liters voorbrengt.

Aan deze firma, genaamd Tokio Shoyn Kwaisha beteekenende: de Soja-Handelsvereeniging te Tokio, welke, behalve deze fabriek te Tokio nog in Japan 48 andere branderijen en voor den aanvoer dier vrucht naar de hoofdstad eigen stoombooten bezit, is het eerst in den lateren tijd gelukt, het Soja-af kooksel zoodanig te conserveeren, dat het den uitvoer naar overzeesche landen kan verdragen, terwijl tallooze proefnemingen, vroeger in dit opzicht genomen, steeds twijfelachtige resultaten opleverden.

De bereidingwijze, waaromtrent tot heden slechts uiterst geringe mededeelingen voorliggen, komt hoofdzakelijk op het volgende neder.

De van de hulzen ontdane Sojaboonen worden gedroogd en dan als koffieboonen gebrand, omdat zij in verschen toestand het transport niet kunnen verdragen, d. w. z. hun aroma verliezen. Voorts wordt nog in ongebolsterden toestand een langbaardige, zeer harde gerstsoort gebezigd. Een gedeelte daarvan wordt, evenals de Sojaboonen, geroosterd of gebrand, terwijl een andere bepaalde hoeveelheid versche gerst gemout wordt. Hiervan wordt een aftreksel bereid, op dezelfde wijze als zulks bij ons te lande in de branderijen plaats heeft.

In eene andere kuip worden alsdan de geroosterde boonen en de geroosterde gerst geworpen en een geruimen tijd met koud water geweekt, terwijl door eene kunstmatig verkregen, zeer laag gehoudene temperatuur, evenals door eene ruime toevoeging van keukenzout, het aftreksel tegen bederf wordt beveiligd.

Na eenigen tijd wordt de uit het mout bereide diastaseoplossing1) toegevoegd en het geheel onder een nu en

1) Diastase is een bestanddeel, dat zich bij de kieming der granen ontwikkelt en den overgang van het zetmeel in gom en suiker bewerkt. I. 30