M 5

74

De behoefte aan water heeft eenzelfde verloop als het normale regime van de Maipo. Van het begin der irrigatieperiode — in September — stijgt met den afvoer van de Maipo ook de behoefte aan water. Deze bereikt in den middenzomer haar maximum als ook de Maipo haar maximum afvoert; daarna vermindert weer geleidelijk de behoefte aan water tot het intreden van de eerste winterregens in April of Mei.

Het hooggebergte werkt als een natuurlijke accumulator: de sneeuw, welke des winters valt, wordt grootendeels bewaard totdat ze in de warmere maanden — als de velden het water het meest noodig hebben — tot smelting komt; deze accumuleerende werking strekt zich over langen tijd uit (1).

Maar de accumulator is niet volmaakt; in den winter laat hij water ontsnappen zonder dat dit voor de bevloeiing gebruikt wordt en in de lente- en herfstmaanden geeft hij betrekkelijk te weinig water af.

Op den voorgrond stond dus een verbetering van dezen natuurlijken accumulator. Daarbij stond wel vast, dat een jaarlijksche regularisatie hoofdzaak was, omdat voor het bewaren van water voor een reeks droge jaren te groote volumina noodig zouden zijn.

Deze jaarlijksche regularisatie zou te verkrijgen zijn:

a. door het opzamelen van water gedurende den winter en den middenzomer;

b. door het afgeven van dit opgezamelde water gedurende de lente en den herfst, wanneer het watergebrek het grootst is.

De benoodigde hoeveelheden waren nog niet in cijfers uit te drukken, daar een georganiseerde hydrografische dienst in Chili nog niet bestond.

Een vergrooting van het voedingsbassin was uitgesloten; evenmin kwj m in aanmerking een oplossing door middel van beplanting.

Exploratie.

Het benedendal van de Maipo bood geen gelegenheid tot het maken van eenigszins belangrijke wateraccumulatiewerken; haar bovendal en haar zijrivieren moesten dus allereerst geëxploreerd worden.

Zooals op de kaart (fig. 1) is te zien, wordt het Maipo-gebied hoofdzakelijk gevormd door de Maipo Alto, de Volcan, de Yeso en de Colorado ; deze rivieren hebben voedingsbassins — haar divortia aquarum zijn op de kaart aangegeven — welke van meer dan 1000 M. boven zeepeil zich uitstrekken tot een hoogte van 5000 - 6000 M. De Maipo heeft tusschen de Yeso en de aftakkingen van de irrigatiekanalen een gemiddelde helling van ongeveer 1 pCt. (fig. 3 en 4), terwijl deze voor

De Maipo benedenwaarts van de rivier de Yeso.

Fig. 3.

(1) Terwijl de regenval in de vlakte van Santiago, welke een maatstaf is voor de in de bergen gevallen sneeuw, varieert van 10 tot 80 c.M. (verhouding van 1:8) per jaar, wisselt de totale jaarlijksche al'voer van de Maipo tusschen 2000 en 4000 millioen M8. (verhouding 1: 2).

de genoemde zijrivieren bedraagt van 2 tot 10 pCt. en meer in de laatste kleine „esteros" uit welker accumulatie deze rivieren gevormd worden (fig. 5). Het doel van de eerste expeditie was „La Laguna Negra" —

De Maipo benedenwaarts van de rivier de Yeso (met zeer primitieve peilschaalopstelling).

Fig. 4.

het zwarte meer — in het stroomgebied van de Yeso gelegen, te verkennen en ook deze rivier zelf, die naar het heette in haar bovenloop een vlakte doorkruiste, welke wellicht voor wateraccumulatie zou kunnen dienen.

«E s t er o ».

Fig. 5.

Voor het vervoeren1 van de deelnemers en de bagage (tenten, levensmiddelen, brandhout, enz.) werden gebruikt muildieren en kleine paarden, welke in de bergen groot-