B. 158

De Ingenieur no. 27. Bouw- en Waterbouwkunde 11.

7-7-1933

1.0o

Fig. 13. Pyknosonde.

Het is een Deensche vinding. Men laat het 4 kg wegend lichaam in het water zakken, waarbij de U-vormige buis gevuld wordt tot de hoogte, die

Bii bet weer nnbnlen sluit

8. De weersgesteldheid. . 9. De aanzandingsperioden.

In het algemeen kan de eisch gesteld worden, dat de toestellen zoo eenvoudig mogelijk zijn en dat er vlug en betrouwbaar mede gewerkt moet kunnen worden, het liefst ook onder slechte weersomstandigheden. Het opstellen der instrumenten moet weinig tijd vorderen. Voorts kan de meting zoodanig worden ingericht, dat de eigenaardigheden, welke zich kunnen voordoen, zooveel mogelijk door twee verschillende instrumenten worden gemeten.

Zoutgehalte-meting. Een toestel, dat aan de te stellen eisehen voldoet is de pyknosonde. In fig. 13 is dit toestel schetsmatig in beeld gebracht1).

*) Verkrijgbaar bij het Danske Meteorologisk Institut te Kopenhagen.

overeenkomt met den waterdruk. Bij het weer ophalen sluit de klep A, terwijl het andere been leegloopt, zoodat geen overdruk in de buis ontstaat. De kolom water, die men boven klep A naar boven brengt, geeft een getrouw beeld van het water der verticaal, zij het op een bepaalde schaal. Glazen bolletjes van verschillende kleuren, zooals in de zuurmeters der accumulatoren worden gebruikt, geven het s.g. der waterlagen oogenblikkelijk aan. De tijdsduur eener waarneming is ongeveer 1 minuut. Het is noodig af en toe controle-metingen met een gewonen densimeter te verrichten.

Stroomsterkte-meting. Het beginsel van het stroomquadrant (zie: C. Lely: Rivieren en Rivierwerken, atlas) is geschikt om op vlugge wijze waarnemingen te doen. De nauwkeurigheid laat echter te wenschen over door den draadinvloed. De Jakobson-meter berust op hetzelfde

Fig. 12. Voorbeeld van zandmeting bij s.g.-verschihen op den Rotterdamschen Waterweg bij Hoek van Holland op 22 Juni 1932.