B. 30

De Ingenieur no. 6. Bouw- en* Waterbouwkunde 2.

8-2-1935

Fig. 9.

Missouri toegankelijk te maken voor schepen met 2,5 tot 3 m diepgang d.i. met 1000 tot 2000 t inhoud.

De spoorbanen hebben daarnaast haar remmenden invloed doen gelden. Zij toch konden door lage tarieven de goederen uit het middelste deel van het Westen afleiden naar de havens aan de Oostkust, die dichterbij gelegen zijn dan de zooveel langere zuidelijke weg langs de onderwerpelijke rivieren. Bovendien zijn de transatlantische vrachten van uit de Oosthavens lager dan vanuit New-Orleans. Deze laatste heeft zich dus in hoofdzaak ontwikkeld om de Zuidelijke Staten Louisiana, Arkansas, Oklahoma, Mississippi, Tennessee en Kentucky te bedienen, d.w.z. uit te voeren, katoen, graan, suiker, maïs, en andere landbouwproducten en in te voeren koffie, tabak, vruchten, rubber en verdere koloniale waren uit Midden- en Zuid-Amerika. De invoer wordt slechts voor een klein deel te water verder gebracht. Het programma van nieuwbouw dateerend van 1928 wil hierin verbetering brengen en vaardiepten scheppen als in de bijgaande kaart afgebeeld.

Het slepen der lichters geschiedt op de Mississippi volgens een bijzondere wijze en is waarschijnlijk geïnspireerd door de methode, die men in de haven van New-York toepast bij het meren van de Oceanstoomers. In beide gevallen toch wordt het te behandelen schip niet door een sleepboot getrokken, maar door deze geduwd, waarom men, wat de riviervaart betreft, alle bij elkaar behoorende vaartuigen onderling stevig moet verbinden. Uit deze omstandigheid is ook de vierhoekige vorm van het vlottend materieel voortgekomen. C.

Het Waterloo Station News Theatre.

Dit is de tweede Londensche Cineac, die bij een der spoorwegstations van deze Metropolis is gebouwd. Het meest interessante is de toepassing van een nieuwe wijze van projectie, welke door sommigen als een toekomstige vernieuwing van de filmprojectie in het algemeen wordt beschouwd.

Het toestel is in den zolder boven de zaal opgesteld (fig. 10) en werpt zijn bundels op een transparante glazen plaat,

Fig. 10. Doorsnede over de lengte.

Fig. 11. Het inwendige van de zaal.

welk beeld weer wordt teruggekaatst door een schuinstaanden spiegel voor in de zaal. Blijkbaar zijn verschillende voordeden aan deze wijze van projectie verbonden. Ook bij plaatsen in de eerste rij geheel opzij merkt men geen verwrongen beelden op.

Het is begrijpelijk, dat het normale zaalaspect een grondige wijziging heeft moeten ondergaan. In de eerste plaats is het noodig de transparante plaat en de lichtstralen aan het oog van het publiek te onttrekken. Dit geschiedde in bovenstaand theater door het aanbrengen van een trechter, voor in de zaal, hetgeen nu niet bepaald een mooi effect veroorzaakt (fig. 11). Een tweede eisch is het vermijden van reflectie van voorwerpen, wanden of zoldering in de zaal door de spiegel. Dit laatste schijnt nog zeer gebrekkig te zijn. De verticale partijen naast het tooneel spiegelen zich aan de uiteinden, en blijven zelfs zichtbaar tijdens de vertooning. Indien werkelijke voordeden aan dit nieuwe systeem zijn verbonden, zullen ook in de bouwwijze nog grondige veranderingen bedacht moeten worden.

Ontleend aan Building, Nov. 1934. Sr.