NOORDE WIND-CRITIEKEN EN -COMMENTAREN

349

haring", „infame lasteraars", „ploerten'', „beroeps-herriemakers", „leugenaars" „intriganten", „saboteurs", enz., enz., enz.

Ik geloof dat zij het allemaal aan het rechte eind hebben!

Moet dat onze toekomst worden? Moet de Nederlandsche natie geregeerd worden door een Wijnkoop, een Ceton, een Ravesteijn, een Sneevliet? Moeten die beslissen wat er met Indië zal gebeuren?

Ik ben zoo vrij dit... o n w a a r s c h ij n1 ij k te achten.

Parijs, April 1924. K. W.

* *

VERSCH BROOD. . .1

Ziehier het afschuwelijk bericht dat ik in de laatste dagen van April in een der meest gelezen Nederlandsche couranten vond. Ik neem het woordelijk over, zonder iets aan de menschonteerende bizonderheden, de verfijnde list, het gruwelijk cynisme van misdaad of misdadiger toe of af te doen. Mijne lezers mogen eerst voor zich zelf oordeelen.

VERSCH BROOD VOOR TIENEN.

AMSTERDAM, 26 April. — We hebben eenigen tijd geleden melding gemaakt van de kantongerechtzaak tegen een bakker in de 1ste Const. Huygensstraat, die ervan beschuldigd werd 's morgens vóór tienen versch brood te hebben verkocht. De man beweerde evenwel, dat het brood den dag tevoren gebakken en in zakken verpakt warm en versch gehouden was.

De kantonrechter, mr. Hiltermann, gelastte een onderzoek in loco. Naar wij vernemen heeft dit onderzoek thans plaats gehad. Dagen achtereen zijn proeven genomen in tegenwoordigheid èn van de leden van het kantongerecht èn van deskundigen, waartoe een lid van de Arbeidsinspectie, dr. Van Raalte van den Keuringsdienst en autoriteiten op bakkersgebied behoorden. In den loop van de komende week zullen zij omtrent het ongunstig' verloop der proefnemingen voor den kantonrechter getuigenis hebben af te leggen. Ook zullen dan nog de beide knechts van den bakker-beklaagde gehoord worden.

Ik kan mij dien kantonrechter voorstellen, mééleven den strijd in zijn gemoed: de strenge, onverbiddelijke rechter, huiverende van zóó menschonteerenden aanslag op de grondslagen eener geordende maatschappij als het verkoopen van... versch brood vóór tienen!!...; de goedmoedige Lebeman n, die óók liever een warm cadet je heeft bij zijn ontbijt, dan een oübakken korst.

Plicht won het, natuurlijk. Mr. Hilter| mann gelastte een onderzoek — (in loco, zegt de krant, onverbiddelijk èn geleerd) — en dagen achtereen (!) zijn in tegenwoordig[ heid van vele duur-betaalde rechterlijke en andere ambtenaren proeven genomen: om uit te maken of brood-in-zakken een nacht over warm en versch blijft, dan wel of de plichtvergeten bakker het dien-morgen-zelf gebakken had.

Dagen achtereen! Hoort Gij het wel, belasting-betalers ?

En de courant nam het bericht zonder één regel commentaar op, naar de bezadigde ge! woonte van Hollandsche bladen, die voor j niets zoo bang zijn als voor het uitspreken eener opinie. Dat is te zeggen: ze uiten wel eens vagelijk wat zij van dit of dat twistpunt denken, maar dan moet het altijd zaken betreffen, die geen zedelijk mensch belangstelling inboezemen.

Ofwel... het geldt „politiek", met welk woord het onverkwikkelijk ruzie-ën en intri! geeren in Kamer en partij wordt aangeduid. Dan stróómt het „meeningen"!...

Nu komt het m ij voor dat ook deze verschbrood-geschiedenis verdient om ietwat nader beschouwd te worden. Althans, zoo dacht ik er aanvankelijk over.

Maar walging weerhoudt mij er van om de zaak verder schertsend te behandelen. En, wil ik haar ernstig bespreken, tot den grond er van doordringen, dan zoude een dozijn afleveringen van dit tijdschrift nog niet voldoende zijn. Dan zou ik immers moeten gewagen van de superlatief-dwaze overheidsbemoeiing-met-alles; van de ware vrijheid van den arbeid; van de Manchesterleer; van de zoo funeste Democratie. Ik zou het moe1 ten hebben over het zotte Algemeen Kies: recht; over de daaruit noodwendig volgende j heerschappij van het Proletariaat; over den i angst der autoriteiten voor... bakkers1 knechts en daarmeê gelijk te stellen staats-