Mengelwerk.

De opinie is onjuists omdat zij tot grondslag heeft ai valsche stelling, dat de arbeidsklasse, meer dan die der gegoede standen , misbruik maakt van de natuurlijke aandrift om kinderen te verwekken. Hot is waar, dat de gezinuen in die klasse over 't algemeen grooter zijn; doch dit is juist een bewijs tegen het misbruik. De boom, die te sterk bloeit, brengt geene of minder goede vruchten voort. De arbeid baart gezondheid en tempert de neiging tot misbruik.. Do zorgeloosheid, waarmede de arbeidsklasse veelal huwt met 't oog op de bestaanmiddelen, brengt te weeg, dat dit veelal geschiedt in den meest krachtvollen leeftijd, en is als eene- andere oorzaak van de talrijkheid harer gezinnen te beschouwen, en tevens als een blijk, dat onze maatschappelijke toestand niet is wat zij wezen moet.

Voorts gaat de opinie van de vooronderstelling nit, dat de wil in staat is het getal vruchten van de huwelijkssponde te bepalen; doch elke bloem zet geen vrucht, en blijft elke gezonde vrucht behouden? De wil zou eene algeheele onthouding mogelijk maken; doch zou die gewenscht en niet in strijd zijn met de natuur, die in al wat leeft, dier en plant, den trek heeft ingeschapen om zijns gelijken voort te brengen ? De natuur straft streng elke overtreding harer wetten, zoowel bij tekortkoming als bij misbruik, terwijl de zwaarste straf gelegd is op de hier bedoelde overtreding en bovenal bij het redelijk wezen, waaraan in dezen de meeste vrijheid gelaten wordt; terwijl de bevruchting bij dier en plant enkel op vastgestelde tijden mogelijk is. Ligt niet de hoogste waarde van den mensch in zijne macht tot zelfbeheersching ?

Het behoeft geen betoog, dat niemand bij het aangaan van een huwelijk kan weten, over welke bestaanmiddelen hij toekomstig zal kunnen beschikken.

De autoiïteits-premisse heeft ongetwijfeld den heer Geluk er toe gebracht , een oppassend doch behoeftig vader