Mengelwerk.

van de ruggegraat daar juist in past; de hoogte van die leuning stemt overeen met dat gedeelte van de ruggegraat , -waaraan de zoogenaamde korte ribben zijn bevestigd.

Aan deze tafel en bank kan het kind alle zittende werkzaamheden verrichten , zonder den romp voorover te moeten buigen , terwijl de lendenstreek, het meest bewegelijke gedeelte van de ruggegraat, waarop het bovenste gedeelte van den tronk rust, een veilig steunpunt in de uitholing van de rugleuning vindt. Maar ook de staande werkzaamheden kunnen er vrijelijk in plaats hebben.

De inrichting van deze verbeterde schoolbank werd door Dr. C. Sciiildbach, in een boekje, getiteld: die Schulbankfrage und die Kunze^sche So/tulbank , Leipzig , Ernst Keil, 1869, met tal van afbeeldingen verduidelijkt, en daarin tevens de geschiedenis van de schoolbank uiteengezet, terwijl de bezwaren tegen de invoering van het door hem aangeprezen model daarbij niet zijn verzwegen.

Kort daarna heeft Prof. Salverda te Groningen, in het tijdschrift de Schoolbode, 1870, deze kwestie in een reeks van artikels besproken en onder anderen ook de Kunze'sche bank aan een kritiek onderworpen. Zijn oordeel luidde daarover , van zijn theoretisch standpunt, niet gunstig genoeg, om eene algemeene invoering op onze scholen aan te bevelen.

Terzelfder tijd hield ook ik mij bezig met een onderzoek dier zaak en een samenloop van omstandigheden verschafte mij de gelegenheid, de kwestie van een meer practischstandpunt na te kunnen gaan.

Bij eene op handen zijnde aanbesteding van nieuwe schoolbanken in mijne woonplaats , Leeuwarden , maakte ik het gemeentebestuur op de jongste wijziging in de inrichting van dat schoolmeubel opmerkzaam. Met buitengewone liberaliteit besloot dit bestuur, dadelijk een model onder toezicht van Dr. Sciiildbach te Leipzig te laten vervaardigen.