DE WEKKEB.

3

Vereeniging voor Schipperskinderen.

Heden werd te Meppel de algemeene vergadering gehouden van de Vereeniging tot bevordering van schoolonderwijs voor schipperskinderen in de provinciën Overijssel en Drenthe.

Namens commissarissen bracht de directeur verslag uit, waarvan wij het volgende ontleenen:

„Waar ons verslag nevens de gewone mededeelingen doorgaans de klacht over weinige medewerking behelzen moet, kunnen wij ditmaal met verblijdende berichten aanvangen. Onder den indruk waarschijnlijk van ons vorig verslag zond een onbekende uit Zwolle aan het bestuur de gift van f 100 en eenigen tijd later kwam van mevr. de wed. M. C. Lebret de gift in van f 300. Hier betuigen wij openlijk onzen dank voor deze milde bijdragen. Moge dit goede voorbeeld anderen prikkelen tot navolging. Ook de Vereeniging „Volksonderwijs" en de Gewestelijke Vereeniging Overijssel van het Ned. Onderwijzersgenootschap verleenden hun subsidiën. Tot onze groote blijdschap heeft het hoofdbestuur van 't Nut gehoor willen geven aan ons dringend verzoek tot verdere ondersteuning en op den beschrijvingsbrief voor de algemeene vergadering van 1895 een daartoe strekkend voorstel geplaatst. Wij twijfelen niet of de algemeene vergadering zal aan dit voorstel hare goedkeuring schenken. Overigens bleef het aantal leden en begunstigers met hunne contributie ongeveer aan dat van het vorig jaar gelijk: 263 die f 1025 bedroegen.

Wat onze kinderen betreft: op 1 Januari 1894 vervielen de subsidiën voor drie en in den loop van dit jaar gingen nog drie aan boord. Voor de meesten was de leeftijd om de school te verlaten aangebroken; één moest weder aan boord genomen worden omdat zijn gedrag aan wal te slecht was. In den loop van 1894 zijn de subsidiën ingegaan voor vier kinderen. In 1894 werd dus gedurende het geheele jaar of een gedeelte er van voor 24 kinderen subsidie verleend ten bedrage van f 980.75. Op 31 December was dit aantal 21. De subsidiën voor vier hunner vervielen op 1 Januari 1895; hun plaatsen zijn aanstonds weder vervuld. Van deze 21 kinderen bezoeken 13 de openbare en 8 de bijzondere school.

Schipperskinderen.

Het moderamen van den Schoolraad heeft aan de bestaren van Christelijke scholen in Nederland een circulaire verzonden, waarin de aandacht dier besturen bijzonderlijk gevestigd wordt op de belangen van de vele schipperskinderen, die op verschillende plaatsen slechts tijdelijk de scholen kunnen bezoeken.

Voor inlichtingen vanwege de besturen omtrent hetgeen gedaan wordt of gedaan zou kunnen worden in het bijzonder belang dier scholieren, houdt het Moderamen zich aanbevolen.

Uit de Gemeentestem.

Mijnheer de Redacteur!

Wenschelijk wordt het geacht om twee onderwijzers met hunne leerlingen van lokaal te doen verwisselen, omdat daardoor de onderwijzer, die het minst weet orde te houden, onder onmiddellijk toezicht komt van het hoofd, in een lokaal, door glazen deuren gescheiden van dat van het hoofd.

Het hoofd, reeds een paar malen hierop gewezen, laat de zaak zoo als zij is.

Welke weg moet worden ingeslagen om die verbetering tot stand te brengen? X.

Wij hennen geen wettelijke bepaling, die aan eenige autoriteit, buiten het h. d. s., invloed toekent op de verdeeling der klassen over de verschillende lokalen eener school. Het h. d. s. is te dien aanzien geheel vrij, tenzij eene bepaling in zijne instructie medebrengt, dat hij in dat opzicht de bevelen van het Dag. bestuur heeft op te volgen. Ontbreekt zoodanige bepaling in het gesteld geval, dan kan alsnog de instructie in dien zin door den Raad worden aangevuld.

Noord-Brabant.

Hozend aal. — De jaarwedde der onderwijzers zijn vastgesteld: minimum f 600, daarenboven voor elk der akten wiskunde, Pransch, Duitsch, Engelsch en Teekenen eene jaarlijksche toelage van f 25, bovendien voor de len onderwijzer en plaatsvervangende hoofden eene jaarlijksche toelage van f 50.

Gelderland.

Wageningen — In de vergadering van den Raad dezer gemeente is behandeld het voorstel van B. en W. voor eene verordening op den kinderarbeid ter bestrijding van het schoolverzuim. Na langdurige discussie werd met 8 tegen 5 stemmen besloten, bij wijze van proef, de verordening voor lx/2 jaar van kracht te doen zijn. Van de uitkomsten zal het afbangen, of men haar na dien termijn bestendigen zal.

Zeeland.

Zaterdag vergaderden in 't hotel het Bonte Hert te Hulst de onderwijzers uit het arrondissement Axel. Bij afwezigheid van den voorzitter opende de heer De Vries de vergadering met een kort maar hartelijk woord, ter eere der nagedachtenis van het te vroeg ontslapen medelid, den heer Van den Hurk, hoofd der school te Sas van Gent en onderwijzer aan de rijksnormaallessen te Axel.

Als secretaris werd bij acclamatie deheerVooren herkozen.

Door den beer Goldsmitz van St. Jansteen werd een lezing gehouden over „Het zingen op de lagere school". Volgens spreker is het wenschelijk 't zingen in de beide eerste klassen te bepalen tot het leeren van eenvoudige liedjes op 't gehoor. Enkele leerlingen, natuurlijk de beste, zingen voor, terwijl allen 't refrein herhalen. In de derde en vierde klasse kan men reeds beginnen met solfleeren volgens de Chevémethode.

In de vijfde en zesde klasse zou men de leerlingen zoover kunnen brengen, dat zij eenvoudige tweestemmige volksliederen in cijferschrift als 't ware van 't blad zingen. Een hartelijk applaus beloonde den spreker voor zijne voordracht.

Groningen.

Beebta. — De Afdeeling „Beerta en Omstreken" van den Bond van Nederl. Onderw. heeft Zondag de volgende motie aangenomen:

De afd. B. en O. van den B. v. N. O. betreurt het, dat zooveel onderwijzers in den lande medewerken tot de oprichting van particuliere normaalscholen, wijl deze onvermijdelijk moet leiden tot verlaging van het peil der onderwijzers, tot overvloed van onderwijskrachten en bij gevolg tot daling der traktementen.

BENOEMINGEN.

Benoemd tot hoofd der school te: Apeldoorn, „Instituut Veluwe", A. de Priester te

Dentichem. Delden, A. Sinnema te Winterswijk. Rotterdam, W. van Grunsoen aldaar.

Benoemd tot onderw jjzer te: Amsterdam, P. Wijnia te Soest.

„ P. W. Morren aldaar. » (bijz. sch.), G. J. Wissing te Doesburg. Boyl, H. v. d. Mei te St. Jacobi Parochie. Deventer, J. K. Scholten te Zwolle. Doornspijk (bijz. sch.), K. Pluister te Sauwert. Enschede (chr. sch.), G. van der Meede te Stad Deutichem.

Etten gem. Gendringen, H. N. Bruyns te Gaanderen. Goes, D. H. C. Ittman Jr. aldaar.

„ M. C. van der Maas te Wolfaartsdijk. Groningen, (tot le), H. Huizinga aldaar. Hilversum (chr. sch.), W. W. van der Neut te

Rijnsburg. Hoogeveen, P. Paber te Langezwaag. Katwijk aan Zee, A. C. Zijdeveld te Valkenburg. Leeuwarden, E. J. Conradi te Lutjegast. Nieuwer-Amstel (chr. sch.), H. W. Gosselink te Breukelen.

„ (id. tijd.), Bronkhorst aldaar.

Numansdorp (met hoofdakte), H. Groenewoud te Borne.

Ouwerschie, C. Schröder te Rotterdam, Rotterdam, J. Smits te Beesterzwaag.

„ G. Moerman te Bergschenhoek.

„ F. C. Hootsen te Veenendaal.

„ G. J. Noordegraef te Hillegersberg. Santpoort, P. J. H. Schneiders aldaar. Spijkenisse, G. Berkhoff te Wijhe. Voorburg (chr. sch.), G. Boon te Wilnis. Warnsveld, A. Weenink te Brummen. Wittenbrink gem. Hummelo, A. Brons te Deutichem. Zaandam, J. de Bruin te Amsterdam.

Benoemd tot onderw ij zeres te: Ambt-Almelo, mej. Wesseling te Oldenzaal. Amsterdam (sch. no. 88), mej. J. G. de Mooy te

Rotterdam. Breda, mej. J. Smits aldaar. Groningen, mej. R. S. M. Kranenburg aldaar.

„ mej. A. Haarman te Aduard. Leeuwarden (sch. no. 10), mej. J. Jansma te Westergeest.

„ (bijz. sch.), mej. M. van Munster te Zetten. Papendrecht, mej. C. Oldemans aldaar. Rotterdam, mej. J. C. Estor aldaar. Schimmert, mej. L. Maesen te Maastricht. Sloterdijk, mej. G. ten Bruggencate te Ambt-Almelo. Sluis, mej. A. M. Kröber te Middelburg. Sluitersveld, mej. Levisson te Almelo. Tenvolde, mej. M. J. Bolle te Haamstede (Schouwen). Voorburg, mej. Van der Lee te Rockanje. Wechterholt gem. Wijhe, mej. L. J. Wikman te Berg-en-Dal.

Goeinchem. — De heer Jakob Berkhout, hoofd der Openbare Meisjesschool alhier is na eene hevige ziekte, drie weken na den dood zijner echtgenoote aan zijne zeven jeugdige kinderen, zijn hoogbejaarden schoonvader den heer W. Degenhardt te Amsterdam, zijne verdere familie, zijn vele vrienden, zijn werkkring in den ouderdom van 43 jaren ontvallen.

In elk opzicht is zijn dood een groot verlies.

Na eerst te Beest als hoofd der school nuttig werkzaam te zijn geweest, heeft bij met eere en uitnemend gevolg ook hier gearbeid. Algemeen was hij hoog geacht en men hoopte van hem nog jaren lang een trouw en ijverig hoofd der school te bezitten.

Eene heerlijke gedachtenis laat de overledene na voor kinderen, familie en vrienden en leerlingen door zijn eenvoud en vele deugden.

Baeneveld, 23 April. — Gisteren is alhier op 64 jarigen leeftijd overleden de heer R. Adama, gedurende 33 jaren hoofd eener school alhier. Als bestuurder van de spaarbank, als onderwijzer van den landbouwcursus en in menig ander opzicht maakte hij zich verdientstelijk. Vele jaren maakte hij deel uit van de normaalschool ter opleiding van onderwijzers te Ede.

ONTSLAG, OVERLIJDEN, ENZ.

Nieüwendam. — De gemeenteraad heeft besloten den onderwijzer Lokman, die om gezondheidredenen eervol ontslag heeft gevraagd, boven zijn rijkspensioen, eene toelage te geven van f 100 'uit de gemeentekas.

Kommekzijl. — Aan den, wegens lichaamsgebreken, eervol ontslagen onderwijzer S. Wolters alhier, is, boven zijn pensioen, thans door de beide gemeenten Grijpskerk en Oldehove ieder eene jaarlijksche toelege van f 100 verleend.

Overlangel (gem. Herpen). — Met ingang van 1 Augustus a. s. heeft ons geacht hoofd der school, de heer H. Cuppen, wegens gevorderde jaren het door hem gewenschte ontslag als zoodanig gevraagd.

_ Lange jaren heeft de heer Cuppen met voorbeeldige zorg en toewijding voor het heil der Overlangelsche jeugd gearbeid, steeds godsdienst en zedelijkheid hoog houdende, daarvoor de algemeene achting der ingezetenen genietende.

Lent. — De heer H. Brouwen alhier, heeft om gezondheidsredenen eervol ontslag aangevraagd als hoofd der openbare lagere school.

Moerdijk, gem. Klundert. — De heer W. F. Heinrici, hoofd der openbare school heeft eervol ontslag uit zijn betrekking gevraagd tegen 1 Augustus, na ruim 51 jaren als zoodanig werkzaam te zijn geweest.

VOORDRACHTEN.

Voordracht voor hoofd der school te: 's-Gravenhage. — a. School aan de Hoef kade:

1. H. Sasberg, hoofd der school te Hazerswoude.

2. S. Velsing. id. te Bergambacht.

3. G. Duiven, id. te Helium.

b. School aan den Schenkweg:

1. K. G. Houwen, onderwijzer te 's-Gravenhage.

2. J, van Andel, id. id.

3. J. A. Geers, hoofd der school te Delft.

c. School aan de Rembrandtstraat:

1. J. W. de Jongh, onderwijzer te 's-Gravenhage.

2. L. de Vries, hoofd der school te Wormerveer.

3. J. Velthuisen, onderwijzer te 's-Gravenhage.

Schoonhoven. — F. Hemmes te Leerdam, J. Temmink te Schiedam J. Kloosterman te Amerongen.

Zundert (N.-B.). — A. J. Kerremans te Oosterhout, J. L. Pérar te Zundert, C. Severijnen te Etten-Leur.

Droüwenermond. — (Alph.) S. Broesder, te Oosterwold; W. H: Deelman, te Stadskanaal; P. van Dokkum, te Een; B. Knaap, te Annerv.kanaal; P. H. Oostingh, te Meppel; K. Siegers, te Nieuw-Buinen; J. de Weerd te Veendam.

"Terhorne (Fr.). — G. Elgersma, te Noordwolde; O. F. Geertsma, te Surhuisterveen; A. van Douwen, te Gerkesklooster.

Voordracht voor onderwijzer of onderw ij zeres te:

Groningen. — J. Vegten, te Muntendam; P. Stuiveling, te Winterswijk; J. van der Molen te Noordhorn.

Leeuwarden. — (School 6) E. J. Conradi, te Lutjegast; W. Zoethout, te Lieve Vrouwe Parochie; G. M. de Haan te Arum.

Zaandam. — a. (Meisjesschool) mejn. T. IJpel, te Leeuwarden ; F. G. Koch, te Harlingen; C. M. W. Bos, te Gouda; b. (sch. Hartman) mejn. A. Bolleman, te Stad Delden; A. C. L. Hissink, te Spaarndam; J. Mossel, te Arnhem; — (school Witte) K. Poeze, te Duivendrecht (Ouder-Amstel); J. Mandema, te Wildervank; P. J. Zandstra, te Akkium (Utingeradeel).

Boijl. — H. v. d. Mei, te St. Jacobi Parochie.

Wolvega. — (Handw.) Mej. Tak aldaar.

FEESTVIERINGEN.

Beemster. — De heer H. Schoon heeft bij de herdenking van zijn 40-jarigen dienst mogen ondervinden hoe hoog men zijn werk stelt. Onderscheidene bewijzen van belangstelling ontving hij.

Benthuizen. — De heer J. H.'Houbolt, hoofd der openb. school alhier, heeft den dag herdacht, waarop hij voor 50 jaren als onderwijzer optrad.

De algemeen geachte jubilaris ontving bij die gelegenheid van Gemeentebestuur, ingezetenen, leerlingen en oud-leerlinhen talrijke blijken van hoogachting en belangstelling. Met muziek en vuurwerk werd de feestdag besloten.

Gassel. — De heer E. Bouwers zal 1 Mei zijn 26-jarig dienstwerk als hoofd der school herdenken.

Engelen, 24 April. — Op 2 Mei aanstaande zal het 25 jaren zijn geleden, dat ons geacht hoofd der school, de heer M. M. Nass zijn intrede deed binnen deze gemeente ter aanvaarding van zijn betrekking.

Reeds heeft zich een commissie gevormd om dien dag op een feestelijke wijze te vieren.

VACANTE PLAATSEN

Lager Onderwijs. (.Openbare Scholen.) Onderwijzers. Almkerk, bij Gorinchem, 2 onds., éen f 550 en éen

met hoofdakte f 600. Adres vóór 1 en 15 Mei, Burg. Alphen, gem. Appeltern, f 525. Adres vóór 1 Mei, B. Arnhem, akte fransch, f 800, hoofdakte f 900. Adres

vóór 10 Mei, Burg. Barneveld, 2 onds., f 500 elk. Adres vóorl Mei, Burg. Bleiswijk, f 550. Adres vóór 5 Mei, Burg. Beuningen, gem. Losser, f 550 tot f 600. Adres vóór

10 Mei, Burg. Borger, Buinen en Nieuw-Buinen, gem. Borger, 3 onds.,

f 500 elk. Adres vóór 1 Mei, Burg. Borneveld, 2 onds., f 500 elk. Adres vóór 1 Mei, Burg. Bosschenhoofd, gem. Hoeven, f 500 tot f 550. Adres

vóór 10 Mei, Burg. Brakel, f 550. Adres Burg.

Drempt, f 500. Adres vóór 10 Mei, Burg. van Hummelo en Keppel.

Eede (Zeel.), f 550. Adres vóór 1 Mei, Burg.

Geldersch-Veenendaal, gem. Ede, f 500. Adres vóór 4 Mei, hoofd der school.

Gorinchem, f 700. Adres vóór 30 April, Burg.

Graauw (Zeel.), f 500. Adres vóór 30 April, Burg.

Hoofdplaat, f 525. Adres vóór 5 Mei, Burg.

Klaaswaal, f 550. Adres vóór 1 Mei, Burg. te Numansdorp.

Lopik (Utr.), f 525. Adres vóór 5 Mei, Burg. Roelofarendsveen, gem. Alkemade, f 500 tot f 600.

Adres Burg. van Alkemade. Slagharen, gem. Ambt-Hardenberg, hoofdakte f 650.

Adres vóór \ Mei, Burg. Spierdijk, gem. Obdam, f 600. Adres zóor 1 Mei, B. Ten Post, f 550. Adres vóór 1 Mei, Burg. van Ten Boer. Vriezenveen, f 600. Adres vóór 1 Mei, Burg. Wissenkerke, 2 onds., f 550. Adres Burg. Wijk, bij Heusden, f 550. Adres vóór 4 Mei, Burg.

Onderwijzeressen.

Bredevoort, gem. Aalten, nutt. handw., f 575. Adres

vóór 1 Mei, Burg. Brucht, Slagharen, Sibculo, Dedemsvaart en Lutten,

gem. Ambt-Haadenberg, f 550 elk. Adres vóór 1

Mei, Burg.

Dedemsvaart, nutt. handw., f 550 tot f 600. Adres

vóór 30 April, Burg. van Avereest. Geldersch-Veenendaal, gem. Ede, f 500. Adres vóór 4

Mei, hoofd der school. Lopikerkapel, gem. Lopik (Utr.), f 550. Adres vóór

5 Mei, Burg.

Middelharnis, f 600. Adres vóór 1 Mei, Burg.

Nisse (Zeel.), f 550. Adres vóór 10 Mei, Burg. van

Nisse te Ovezand. Ooltgensplaat, nutt. handw., f 625 en f 25 meer na

een jaar dienst. Adres vóór 8 Mei, Burg. te Den

Bommel.

Oostburg, f 500, nntt. handw. Adres vóór 10 Mei, B. Sint-Annaland, nutt. handw., f 550. Adres vóór 20 Mei, Burg.

't Waar, f 550 tot f 620. Adres vóór 10 Mei, Burg.

van Scheemda. Wanneperveen, nutt. handw., f 550. Adres vóór 5

Mei, Burg.

Wieringen, f 550 en Westerland, f 600. Adres vóór

15 Mei, Burg. Wieringen. Willige-Langerak, f 550 en f 25 na ieder jaar verblijf.

Adres vóór 5 Mei, Burg. te Lopik. Wissenkerke, 2 onds., f 550 elk. Adres Burg.

Hoofden.

Hilversum, f 1400 en woning. Adres vóór 30 April, B.

Belangrijk

is de geluksaankondiging van J 0 S E P H HECKSCHER in Hamburg, welke in dit nommer van onze courant is opgenomen. Dit huis heeft zich door zijn prompte en stilzwijgende uitbetaling der hier en in den omtrok gewonnen bedragen eene zoo goede faam verworven, dat wij al onzen lezers aanbevelen op bedoelde advertentie te letten.

ADVERTENTIËN.

Aan de O. L. School te Terborg wordt tegen 1 Mei of later gevraagd

EEN ONDERWIJZER

OF

ONDERWIJZERES,

tevens belast met het onderwijs in de handwerken.

De jaarwedde bedraagt f525 met eene verhooging van f 50 na twee jaren verblijf in de gemeente en van nogmaals f50 wanneer de hoofdakte verkregen is.

In het naburige stadje Doetichem is eene cursus tot het verkrijgen der hoofdakte.

Stukken franco vóór 23 April a.s. aan den Burgemeester te Varsseveld.

Aan de Openbare school te Beutiingen, gem. Losser, wordt verlangd

EEN OUDERWIJZER.

Jaarwedde f 550, opklimmende met f 25 's jaars tot een maximum van f 600.

Sollicitatiestukken worden ingewacht dooiden Burgemeester voor 10 Mei a. s.

SföT Aan de Openbare School te KLAASWAAL

wordt gevraagd een

OUDERWIJZER.

jaarwedde f 550.

Adres aan den Burgemeester te Numansdorp vóór 1 Mei 1895.

Wordt gevraagd

EEN ONDERWIJZER

a/d Openbare school te Alphen, gem. Appeltern, op eene jaarwedde van f 525, om de stukken in te zenden voor 1 Mei a.s.

Aan de Openbare School No. 1 te Hoofdplaat wordt gevraagd

een Onderwijzer,

op eene jaarwedde van f 525.—.

Stukken vóór 1 Mei a.s. aan den Burgemeester.

METHODIEK

van het

Teekenonderwijs

op de Volksschool. Ten dienste van hen die studeeren voor eene teekenakte, door M. H. VAN GESTEL. Prijs f 0.80.

Uitg. D. MUS.

Uitgaaf van J. MUUSSES, te Purmerend:

C. J. DE MAN,

REKENEN en CIJFEREN.

REKEN VOORSTELLEN

voor Normaal- en Kweekscholen.

4 Stukjes met antwoorden.

Prijs van elk stukje 30 Cent. ^^j" Deze Rekenboekjes zijn op vele Normaalscholen ingevoerd.