DE ROMAN VAN EEN SCHILDER

Het was niet te ontkennen, dat de schilder zich den laatsten tijd schrikbarend eenzaam voelde. Naarmate hij ouder werd, bemerkte hij, dat er aan zijn huwelijk een kind ontbrak. Zijn onbevredigd vaderhart smachtte ernaar, om bij den ouderloozen knaap een leeggebleven plaats te kunnen innemen.

Deze zoo menschelijke gevoelens werden aangevuld door een soort wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Den intellectueel van Baerle interesseerde voor alles het psychologische geval. Met zijn verstand beproefde hij de ziel van den bastaard te analyseeren en ofschoon 't hem nimmer lukte om zich een volledig beeld te vormen, ontdekte hij niettemin enkele der voornaamste lijnen, die het karakter teekenden van zijn vriend.

Gebrek aan wilskracht constateerde hij als een der wezenlijkste kenmerken. En omdat hij bij ervaring wist, dat men zijn wilskracht oefenen kan, poogde hij Leo in deze richting te beïnvloeden. Omtrent de werkmethode, die een scheppend kunstenaar behoorde toe te passen, sprak hij menig zinrijk woord. Hij maande zijn discipel aan, om niet op stemming of inspiratie te wachten, maar geregeld te arbeiden en zich aanvankelijk aan strenge, klassieke vormen te binden: ook componeeren was een handwerk, waarvan men eerst de techniek te beheerschen diende. Wat echter vermochten zijn raadgevingen tegen een kwaal, die zoo lang al in stilte voortwoekerde?

Het ontging den schilder niet, dat zijn streven de gewenschte uitwerking miste. Intusschen liet hij zich door zijn voorloopig wansucces niet afschrikken. Hij bezat een krachtig, domineerend temperament en de tegenstand, dien hij ondervond, was voor hem de slijpsteen, waarop zijn energie zich wette. Naarmate zijn pogingen faalden, begon hij bij den jongen sterker aan te dringen; hij noodigde hem vaker bij zich uit, praatte uitvoerig met hem, trachtte zijn karakter te kneden en te vormen. Geen wonder, dat hij tenslotte voor zijn beschermeling een werkelijke vriendschap opvatte en hem de toelage schonk!

Wat Leo betreft, het strookte volkomen met zijn inborst,