ENGELSCHE BOEKEN VAN HEDEN

opgenomen. Wie belang stelt in de ontwikkeling van Engeland's letterkunde, zal het met genoegen opslaan.

In John Lane's Week-End Library (eveneens 3/6 per deeltje) vinden wij thans ook goedkoope herdrukken van: Cyrus Macmillan: „Canadian Fairy Tales", een verzameling van vlot vertelde sprookjes, waarin het konijn wel de hoofdrol speelt. Ook St. Nicholaas ontbreekt niet op het appèl.

G. K. Chesterton's „The Napoleon of Notting Hill", een humorvolle fantazie met een burgeroorlog als achtergrond. Het dispuut over Pump Street is buitengewoon vermakelijk en de Koning-Journalist wel een der grappigste figuren in dit grappige boekje.

Romans

Ik heb in deze rubriek reeds eenige werken van Wells besproken. Thans ligt voor mij zijn jongste roman: „Mr, Blettsworthy on Rampole Island" (Benn).

Blettsworthy is de gentleman in den dop, die de opvoeding krijgt zooals de traditie dat voorschrijft. Ten slotte belandt hij in Oxford om daar te studeeren. Daar raakt hij verliefd op Olive Slaughter en zet een boekenzaak op met zijn vriend Graves; zij sluiten een vennootschap en ieder zal 1500 Pond Sterling inbrengen; daar echter Graves geen geld heeft, leent hij hem dat bedrag. Ten slotte komt hij op onaangename wijze tot de ontdekking, dat Graves hem niet alleen finantieel heeft bedrogen, maar ook met zijn geliefde Olive, daar hij op een avond onverwacht den boekenwinkel betreedt en beiden „en flagrant délit" attrapeert. Hij breekt thans los en als de moeder van Olive ook nog de brutaliteit heeft om hem te dreigen met een actie wegens „breach of promise", een rechtsterm dien wij gelukkig niet kennen, daar de deur voor chantage daarmee nog wijder wordt opengezet, komt zijn zenuwgestel zoodanig uit den evenwichtstoestand, dat zijn trouwe advocaat een zeereis noodig acht en zoo gaat de jonge teleurgestelde student dan op een „trampsteamer" scheep. Daar echter is men allerminst op zijn gezelschap gesteld, de kaptein van