BEELDENDE KUNST.

179

Nicolaaskerk te Dixmuiden, België door 111 exemplaren in de Bibliothèque Nationale te Brussel. Toch is Brangwyn o.a. eerelid van de Hollandsche Teekenmaatschappij. Trouwens de Bibliothèque Nationale bezit er meer dan het British Museum en het Victoria and Albert Museum te Londen samen, maar daarbij moeten we bedenken dat Brangwyn in 1867 uit Walessche ouders te Brugge is geboren. In Brugge vinden we geen enkel exemplaar. Bij de etsen worden ook het aantal staten, hoeveel exemplaren er naar zijn gedrukt, het soort materiaal (koper, zink, enz.), het soort van techniek (droge naald of anderszins), veranderingen in de staten, afmetingen, enz. zooveel mogelijk vermeld: dus een betrouwbare up to date uitgave. Aan het eind een bibliographie, waarin men leze Peintres de Race (inpl. v. Races) en II Secola (inpl. v. Secola). Over de verdiensten van Brangwyn behoeven we niet uit te weiden, onlangs was daar nog gelegenheid voor bij de bespreking van zijn etsalbum.

In dezelfde reeks als The Art of Greece en Dutch Painting of the XVIIth Century, verscheen onlangs Maya and Mexican Art by Thomas Athol Joyce. Een hoogst merkwaardig boek met zeer interessante afbeeldingen en een kaart van het bestreken gebied waar allerlei oudheden zijn gevonden. Daar in Centraal Amerika heeft een hooge cultuur gebloeid, waarvan we hier buitengewone stalen te zien en zeer belangwekkende bizonderheden te lezen krijgen. Een zeer vreemd aandoende en op zich zelf staande kunst; meermalen had ik er afbeeldingen van onder de oogen, maar nooit zooveel bij elkaar als hier. Het meest zou men enkele van motieven en symbool doorvlochtene ornamenten kunnen vergelijken met zekere Keltische versieringskunst. Het is uitbundig symbolisch tooverarabeskenwerk, hoekig en overladen met détails, conventioneel ingewikkeld en dooreengeslingerd; zie maar eens de hoofddeksels en al de tierlantijnen die de uitgebeelde personages overal aan hun lichaam hebben met al de kunstige kronkelingen en de labyrinthische versieringen. (Zie vooral blz. 141).

In verschillende hoofdstukken behandelt schr. de bouwkunst, beeldhouwkunst, ceramiek, schilder- en teekenkunst, metaalbewerking, kleeding en uiterlijken tooi, steenschilfering (om lemmers van messen, speerpunten enz. van vuursteen, obsidiaan en dgl. te maken), mozaiek en vederwerk (in de inhoudsopgave staat Leatherwork, dit moet zijn Featherwork). Hoe en waar deze cultuur is ontstaan, hoe ze zich ontwikkeld heeft, hoe ze vervallen is, moge de belangstellende lezer zelf nagaan; hij zal rijkelijk beloond worden.

Edw. B. K.