KRONIEK.

183

dochtertje Fanny, een teer, innig geloovig meisje, dat begaafd is met het „Tweede Gezicht". Jammer dat het laatste deel van de liefdes-idylle tusschen Fanny en den jongen Bernt zoo weinig in overeenstemming met het eerste deel is. Maar aan de groote waarde van dit rijke boek doet het evenwel niets af, omdat de schrijfster iets heeft willen zeggen, iets kostbaars te geven heeft gehad, dat ze uit de volheid van een rijk en diep ernstig vrouwengemoed gegeven heeft.

Een groote aanwinst dus, dit boek. Een werk, dat ieder in zijn bezit moet hebben, omdat men er steeds opnieuw kracht en moed voor den levensstrijd uit putten kan.

ELSA KAISER.

Peter de Groote in Holland in 169 7-169 8. Een historische schets, door Boris Raptschinsky. Zutphen. — W. J. Thieme en Cie.

In dit zoowel innerlijk als uiterlijk zoo uitnemend verzorgd boekwerk, geeft Boris Raptschinsky ons niet alleen een nauwkeurige schets van het verblijf van Peter Alexejewitsch Romanow op het grondgebied van de Republiek der Vereenigde Nederlanden, maar hij beschrijft ons ook vooraf tamelijk uitvoerig de toestanden, die sinds den dood van Czaar Alexei Michaïlowitsch, Peter's vader, in het „Heilige Rusland" bestonden en de bloedige burgertwisten, die het ongemeten Rijk der Moscovieten verscheurden. De resultaten van veel studie, aan het putten uit Slavische bronnen besteed, zijn verwerkt in dit opus, dat in dit opzicht uitmunt boven de werken, over dit onderwerp geschreven door andere in ons land bekende en gelezen auteurs, die door hunne onbekendheid met de Russische taal noodzakelijkerwijze van menige kostelijke inlichting verstoken bleven.

De schrijver heeft zóóveel sympathie voor den persoon van Peter als een humaan denkend mensch maar met eenige mogelijkheid hebben kan. Want door hoeveel schitterende eigenschappen hij ook uitblonk, zoo was Peter Alexejewitsch