ENGELSCHE BOEKEN VAN HEDEN

(even oud als Phillida.) roodvonk hebben en aangezien zijn vrouw ook op reis is, spoedt hij zich huiswaarts en zendt Phillida een briefje, dat de voorgenomen vlucht niet doorgaat. En instede dat Phillida nu tot inkeer komt, wordt zij nog veel dwazer en wordt verliefd op een vrouw, Vera, die ook al weer veel ouder is dan zij.Zij bouwen een huisje inFrankrijk en wonen eenige jaren samen. Maar dan gaat, na verloop van tijd, Phillida snakken naar een kindje en aan het eind van het verhaal breekt zij met Vera en wil gaan trouwen; met wien echter — dat vertelt de schrijver ons niet, al kunnen wij het wel raden. Het is een vrij onmogelijk verhaal, maar Moss is toch wel zulk een knap schrijver, dat hij gedeelten zeer plausibel weet te maken en sommige figuren zijn bijzonder goed geteekend, o.a. een van de vrienden van Phillida's moeder, een van die menschelijke wrakken, zooals er aan de Riviera meer zijn.

Denis Mackail heeft in »Another Part of the Wood« (Hodder & Stoughton) een veel betere karakterschets van een jong meisje gegeven. Ursula zou haar kostschool verlaten, maar als zij bij haar voogd thuis is doet zij alle mogelijke dwaasheden en moet weer naar school terug. Doch ook daar komt zij van de eene moeilijkheid in de andere en raakt ten slotte verzeild bij een troepje derde rangs-artisten. Ten slotte treden haar broer en diens vriend als haar redders op, een oude Tante ontpopt zich eveneens als een reddende engel en het gelukkige einde zal menigeen bevredigen. Het is vlot en grappig en hoewel geen serieuze lectuur, schenkt het eenige genotvolle uren.

In dienzelfden trant is ook »Lot 69« van Johnston Smith (Elkin Mathews), waarin een magische ring de clou van het verhaal is. Door dien ring worden verschillende zeer koddige situaties geschapen, waardoor zelfs een oude professor, anders de degelijkheid zelve, flirt en vrijt met een dienstmeisje. Ten slotte komt ook hier alles op zijn pootjes terecht. Dit kluchtige verhaal zal' menigeeen hartelijk doen lachen, hoewel het niet zoo geestig is als »Alf's Button« en »Alf's Carpet« van Darlington (Jenkins).

»To Morrow Never Comes« van R. L. Duffus (Harrap) is feitelijk een persiflage op de Spaansche gewoonte om niet heden te doen wat tot morgen uitgesteld kan worden; vandaar de titel. En zoo wordt de executie van den held van het verhaal, Rafaël, onechte zoon van een Roomsch geestelijke, kanunnik van de cathedraal van St. Eulalia, hoofdstad van het Zuid-Amerikaansche republiekje Nueva Tolosa, telkens op »manana« verschoven. Deze jongeling had zich verstout verliefd te worden op Vitoriar op wie echter ook generaal Hernandez, de legercommandant, een welgevallig oog liet vallen. De toestand wordt nog ingewikkelder, als de president der republiek Vitoria eveneens tot zijn