KRONIEK.

Nederlandsche liederen en Balladen. Uitgave van C. M. B. Dixon en Co. te Apeldoorn.

De uitgevers zelve hebben dezen bundel bijeen gebracht; hij vereent „Van twee konincskinderen" en Boutens; Bozalie Loveling en Frederik van Eeden. De keus was ruim; alleen in Hofdijks tijd zijn honderden balladen, en eenige zeer goede, verschenen; maar men kan zeggen dat de kleine collectie vrij representatief is. Wanneer zij goed ontvangen wordt zullen allicht een tweede en volgende bundels niet uitblijven. v. L.

M. H. Werkman, Inleiding tot de poëzie. Uitgave van H. N. Werkman te Groningen.

Mooie dingen door er over te praten minder mooi te maken, was tot dusverre eene kunst die meest over de oostgrens tot ons kwam. Gelukkig heeft de „inleider tot de poëzie" ook nogal wat poëzie in het werk zelf opgenomen; men zou deze aanhalingen wat langer wenschen en er allicht gaarne een beetje van het proza voor willen missen. Vreemd is, dat in het gedeelte van het boek waar de techniek der poëzie behandeld wordt, juist aan de technisch meest volmaakte dichters, Leconte de Lisle, Bückert, Tennyson, Bostand, ongeveer niet gedacht is, aan de Banville lang zooveel niet als zijn verzen, illustraties van zijn „Petit traité", zouden gerechtvaardigd hebben. v. L.

W. G. C. B y v a n c k, Bewogen T ij d e n, Kronieken en Beelden, Tweede Bundel. Uitgave van W. J. Thieme en Cie te Zutphen.

Interessant zal het later voor den heer Byvanck zijn, zijne impressies en oordeelen van nu, onmiddellijk na de gebeurtenissen gevormd, te herlezen. Maar wat ook veranderen moge, wat reeds den lezer van onze dagen soms moge verwonderen, deze zoowel als zijn opvolger zal genieten van het vele weten, van den kleurigen, vaak dramatischen stijl, van de groote intelligentie en den goeden smaak, in deze artikelen neergelegd. V. L.

Zonnebloe m-b o e k j e s, Uitgave van „De Zonnebloem" te Apeldoorn.

Een heel aardige uitgave, eenvoudig en smaakvol; ook de keus.