Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VAN LEER’S «MISBEDRIJVEN (lil)

KOELBED EN RICHTPERS (Br. K.) De vorige maal hebben wij het walsen behan* deld. Als de profielen de walsstraat verlaten, gaan zij naar het koelbed, waar zij volledig afkoelen. Eerst moeten zij echter op maat gezaagd worden. Kop en voet van het profiel worden verwijderd; het profiel krijgt de handelslengte. Dit afzagen is een fantastisch gezicht. Een ware von* kenregen vliegt gedurende enkele ogenblikken in het rond, want het profiel wordt gezaagd terwijl het nog rood gloeiend is. Men ziet dit op de eerste foto. Het tweede plaatje toont ons het koelbed, waar de profie* len geruime tijd blijven liggen. Daarna moeten de profielen nog één bewerking onder* gaan, alvorens zij in het magazijn opgeslagen kunnen worden. Dat is het zogenaamde richten. Het gebeurt

in koude toestand op een richtpers en geschiedt door arbeiders, die een grote routine hierin moeten bezitten, want de afwijkingen worden op het oog bepaald (foto nr. 3). Als slot van deze serie foto’s van de profielenfabricage laten wij nog een suggestieve foto zien, die voldoende voor zichzelf spreekt. De volgende maal beginnen wij met het vervaardigen van platen, dat tot nog toe in Nederland alleen bij Van Leer’s Walsbedrijven geschiedt.

ONDERSCHRIFTEN 1 De profielen worden op maaf gezaagd. 2 Een deel van hef koelbed. 3 De richtpers. 4 Een hoekje van het profielenmagazijn.