Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN WARM ONDERPAKJE

Nu we langzamerhand, al aardig midden in de winter zitten, al* speelt het zachte weer ons nog wel eens parten, is het toch noodzakelijk, dat we eens gaan zien of kleine zus wel lekker warm aangekleed is. Ik bedoel natuurlijk, warm genoeg voor de

koude dagen; warm en ook prac-

tisch. Natuurlijk een warm directoirtje en hemdje heeft zusje wel aan; ik ben er vast van overtuigd, dat u uw kleine peuter geen kou laat lijden, maar nu wil ik u eens een modelletje geven van een hemd-broekje, dat aan elkaar zit, dus het heele lichaampje volkomen lekker warm bedekt. Ook 't vaak lastige afzakken van zoo'n directoirtje is dan meteen verholpen.

Deze onderpakjes voor meisjes kunnen in verschillende leeftijden gedragen worden, b.v. een meisje van 3 jaar kan

ze evengoed dragen als een meisje van 7 of 8 jaar. Het hangt natuurlijk heelemaal van de grootte van het kindje af. hoeveel goed u noodig heeft. Neemt u voor deze onderpakjes liefst rekbare stof; er zijn tegenwoordig zooveel soorten tricot in de handel, dat per meter te verkrij gen is, dat er keus te over is. Daar zijn gemoltoneer.1 zijden tricot, wollen tricot of katoen gemoltonneerd tricot.

Houdt u van iets aardigs voor uw kleine meiske, dan is er gemoltonneerde kunstzijde in de handel, die ook uitstekend voor het doel geschikt is en niet duur. Ook laat dit alles zich goed wasschen, alleen mag het niet in heet water of groene zeep. Dergelijk ondergoed moet, evenals zijden tricot of wol of interlock. een apart sopje van

goede huishoudzeep of vlokkenzeep hebben, dan heeft me er tijden plezier van. En nu zal ik u even beschrijven, hoe u zoo n onderpakje gemakkelijk zelf maakt. U knipt op maaf eerst dc voor en rugkant (fig. I en II). De rugkant knipt u door voor de sluiting, die er later met knoop en knoopsgat in gemaakt wordt. Dan knipt u het broekje (fig. III), waarbij u er aan denkt, de achterklep iets langer dan de voorklep te knippen, dit is voor het gemakkelijke bewegen. Nu rijgt u alles netjes in elkaar en pasi eerst even. Zit alles goed. het mag wel tamelijk gesloten zitten, als het zoo wijd is, geeft het niet veel warmte, dan stikt u alle zijnaden netjes in elkaar en werkt ze netjes af. U heeft op de teekening gezien, dat het broekje opzij een splitje heeft, niet te laag uitknippen, anders wordt het veel te koud en het is immers juist voor het tegenovergestelde bedoeld! En nu zet u het broekje van voren aan de voorkant van het lijfje vast; de achterkant gaat met een paar knoopen en knoopsgaten dicht.

En nu zou ik u aanraden, boort u alle naden, zooals^de armsgaten en w hals, de rugsluiting en de klep en zijkanten van het broekje, met een stukje stevig katoen af. dit is meteen netjes en stevig omdat daar de knoopsgaten in gemaakt moeten worden. Die knoopsgaten maakt u in de rug 3 of vier onder eikaar er zorg voor dragend, dat de onderste knoop in het middelste knoopsgat van hef broekje past. Nu even nog iets over de pijpjes van het broekje. U zoudt er onderaan een elastiekje in kunnen doen. om het pijpje af te sluiten, maar omdat ik vind, dat die stevige etastickjes de bloedsomloop in de dikke bovenbeentjes zoo vaak belemmeren, zou ik u aanraden

Een aardige siaal en lekker warme sokjes die U gemakkelijk zelf kunt breien.

de pijpjes met eenige toertjes boven elkaar, om te haken. Gewoon in de rondte haken met een stokje of vaste; dit sluit ook goed af, rekt mee en staat meteen netjes. Ziezoo probeert u eens zoo'n pakje voor uw kleine meid te maken, ik ben er van overtuigd, dat u het niet bij één laat!

KRENTENBROOD.

250 G. tarwebloem; 10 G. gist; ongeveer 2 theelepels zout; schraal 2 d.L. (2 gewone theekopjes) lauwe melk; 50 G. krenten; 100 G. rozijnen; 50 G. sucade.

Zet de bloem in een diepe kom een tijd lang op een warm plekje en roer

ze at en toe door elkaar tot alles lauw warm is. Maak dan in 't midden van de bloem een kuiltje, brokkel daarin de gist fijn. giet er een schrale d.L. lauwe melk bij en roer van 't midden uit de gist, de melk en de omringende bloem tot een dik papje, het ..zetsel". Laat dit ..zetsel", omringd door de droge bloem en afgedekt met een doek, 10 a 15 min. rijzen.

Verzorg in dien tijd de krenten, rozijnen en sucade; laat ze na het wasschen vooral goed droog worden. Voeg bij het ..zetsel" de rest van de lauwe melk (nog een schrale d.L. dus) en het zout; kneed alles tot een soepel, elastisch deeg, dat volkomen van de handen en van de kom loslaat (ongeveer 15 minuten); neem er dan ook de krenten en rozijnen en sucade in op en laat het deeg, bedekt met een in warm water uitgewrongen doek. minstens 1 uur rijzen.

Smeer een broodvormpje in met boter; fatsoeneer het gerezen deeg tot een gelijke rol, laat die in den vorm glijden en daarin nog een half uur narijzen. Bak het brood in 'n heeten gelijkmatigen oven gaar (ongeveer een half uur), nadat eerst de bovenkant met wat melk (of wat geklopt ei) is bestreken.

GEPOCHEERD EI.

Breng in een niet te diep pannetje zooveel water aan de kook. dat het slechts een paar vingers onder den rand blijft; voeg er wat zout bij en giet er tnslotte een scheutje azijn ia.

Breek in een kopje een zeer versch ei, laat dit voorzichtig in het water glijden, zet de pan iets minder warm en wacht tot het wit geheel rondom den dooier is gestold (ongeveer 3 minuten). Schep dan met een schuimspaan 't ei voorzichtig uit de pan en leg het op een sneetje geroosterd brood. Druppel er wat Maggi's Aroma over (of presenteer bij het gerecht een fleschje Maggi's Aroma).

Moderne sieraden.

Sluiten