is toegevoegd aan je favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1947, no 9, 12-04-1947

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dit is de beroemde speelbank van Monte Carlo. Het suikeren geval vol tierelantijnen door zonlicht overgoten, zou best passen in het decor van een of ander sprookjestooneel voor erg brave kinderenmaar de werkelijkheid is in dit speelhuis voor velen minder lieftallig.

40nte

:arlo

tanende glorie

Hieronder ziet men de spelers en speelsters vol spanning geschaard rond de speeltafel. Aandachtige lezeressen zullen merken, dat de damesMeeding op deze foto van voor de oorlog is. Inderdaad: maar foto's als deze moeten in het geheim worden gemaakt, want het is ten strengste verboden in de speelzaal zelfs maar een fototoestel in de zak te hebben. Voor de oorlog is een fotograaf er eens in geslaagd de argusoogen rondziende suppoosten te misleiden.

Onder: De met ouderwetsche pompeuze statie aangekleede speelzaal van Monte Carlo.

Ef^ijn oorden op de wereld die de verbeelding prikkelen, Monte Carlo is er een van. Als de trein uit Parijs-Marseille het ultra-kleine vorstendom Monaco aan de Middellandsche Zee nadert, staan de reizigers voor de raampjes om vooral niets van de sfeer te missen. Sedert 1863 toen de fameuze speelbank werd gesticht, hebben voor deze raampjes gestaan alle avonturiers van de wereld, alle mannen en vrouwen die hun geluk wilden beproeven aan de groene tafel met de rondwentelende schijf. Voor den vorigen oorlog voerden de Russische grootvorsten de boventoon met hun onbeschrijfelijke praal en pracht, daarna waren hei luidruchtige Amerikanen en drooge Engelschen die de speelzalen vulden met kauwgum-Engelsch en gentlemensmanieren.

Daartusschen bewogen zich dagjesmenschen die ook wel eens hun geluk wilden beproeven en stamgasten die naar het systeem zochten dat hen slapende rijk zou kunnen maken. Tenslotte waren daar de kwartjesvinders, en — -vindsters niet te vergeten! — die meer wisten te verdienen aan de spelers dan aan het spel.

Wat is van dit alles overgebleven? Als ik het kraakheldere perron afga en in Monte Carlo sta, zijn daar de paleizen en de groote, goed-gebouwde,