is toegevoegd aan je favorieten.

Landbouwkundig tijdschrift; maandblad van het Nederlandsch Genootschap voor Landbouwwetenschap, jrg 50, 1938, no 612, 1938

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

c. de korrel; bij indrukken met de nagel moet de wand vrij gemakkelijk stuk gaan en sap te voorschijn komen. De kolven worden na het plukken zoo vlug mogelijk bereid, bij voorkeur dezelfde dag. Ze worden tot de bereiding inde omhulsels gelaten, zoodat ze niet uitdrogen. Maïs kan op verschillende manieren bereid worden en is ook zeer geschikt te verwerken in combinatie met andere groenten, vleesch, enz. Het kookboekje „Nieuwe voedzame broodpudding- en gebakrecepten uit Maïsmeel en maïsgries” van Mevr. Koba M. J. Catenius van der Meyden, uitgegeven door Johan Morks te den Haag, geeft verschillende voorbeelden. Een paar kookrecepten laten wij hier volgen: 1.12 maïskolven, van de omhulsels ontdaan, opzetten met ruim koud water en ia i/2 lepel suiker en ± 10 gr zout per 1 water. De kolven 30 a 40 min. laten koken. Met een schuimspaan de kolven uit het vocht nemen, op een schotel stapelen en met een servet bedekken. Presenteeren met gesmolten boter of men besmeert de kolven zelf met boter. De kolven worden als voor- of tusschengerecht gebruikt, de pitten worden afgeknabbeld. 2. Wil men ze als groente bij aardappelen gebruiken, dan worden de maïspitten na het koken (zie recept 1) met een mes afgesneden en het binnenste van de kolf met de achterkant van het mes afgeschrapt; de korrels hierna stoven met wat boter, zoonoodig zout en desverkiezend wat melk en peper. 3. De Amerikaansche bereidingswijze is: De kolven opzetten met ruim kokend water zonder zout. Aan de kook brengen, hierna 5 a 8 min. koken. De kolven er uitnemen en presenteeren met zout en boter, of de maïspitten van de kolven snijden en ook presenteeren met zout en boter, De kolven voor deze demonstratie (Golden Bantam) zijn welwillend beschikbaar gesteld door het Instituut voor Plantenveredeling. De boter is geleverd door de Coöp. Stoomzuivelfabriek „Concordia”, Wageningen.

•» ► Eenige waarnemingen over de maisroest1), door Ir. P. G. MEIJERS. Einige Beohachtungen üher Maisrost. Zusammenfassung anf S. 454. Omtrent half Juli 1937 werd er in het maisrassenproefveld van het Rijkslandbouwproefstation, liggende te Noordlaren, maisroest aangetroffen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de roestzwam, die in Duitschland en Engeland als Puccinia maydis Bér, in Amerika als Puccinia sorghi Schw. bekend staat. Op het genoemde tijdstip kwam de roest voor op één veldje Gehu mais, een vroeg ras af-1) Dit na den Maisdag geschréven artikel wordt ter aanvulling van de op dien dag gehouden voordrachten in dit nummer geplaatst.

451