is toegevoegd aan je favorieten.

Nederlandsch weekblad voor zuivelbereiding en -handel; orgaan voor zuivelbereiders en handelaren in zuivelproducten, jrg 56, 1950, no 10, 07-03-1950

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hier, zoals in vele afdelingen van de fabriek, in ’t plafond gewerkt. 5° Het bovenste zowel als het onderste gedeelte van het tanklokaal maken een buitengewoon goede indruk. Inde ramen is Thermolux-glas aangebracht, waarin een vezel is verwerkt, waardoor een goed isolerend vermogen wordt verkregen. Het plafond is met kurk geïsoleerd. De leidingen, waardoor geen melk stroomt, zijn practisch allemaal geheel uit het gezicht gewerkt, in ruimtes, die niet als bedrijfsruimtes kunnen worden aangemerkt (opslagplaatsen en dgl.). 6° De machinekamer is hier met recht het hart van het bedrijf; hier zijnde centrale schakelpanelen geplaatst. Voorts 3 Grassokoelmachines voor de ijsfabriek, 1 Sabroe voor een koelcel, cap.

40.000 cal/h., 1 idem voor een andere koelcel en voor de pekelbak, 1 Geka voor de pekelbak met een cap. van 70.000 cal/h. De totale koelcapaciteit bedraagt 250.000 calorieën per uur. Er gaat een gang onder de fabriek door vanaf de machinekamer naar het centrum; deze is bestemd voor de vele kabels. Inde ijsafdeling is een continuvriezer van Cherry Burrell van 125 kg per uur opgesteld, alsmede een mix-kookketel van de Machinefabriek „Oosterhout” van 1.000 1 inhoud. De diepvriezer is van Grasso; er staat een inpakmachine van Tuinenburg, waarmee 3.600 stukjes per uur kunnen worden verpakt. De koelcellen maken een mach-

tige indruk; één is er van 20 X 5 X ± 2 m. Ze zijn ook verlicht met T-L-buizen. De afgifte van de producten inde fles berust op een soort zelfbedieningssysteem: de slijters en venters nemen wat ze denken nodig te hebben en buiten de cel wordt gecontroleerd wat zij genomen hebben. Men is over de toepassing van dit systeem zeer tevreden. De meeste ramen zijn van aluminium, en ook de bescherming van de hoeken en pilaren is in aluminium uitgevoerd. We hopen in ons volgend nummer nog even terug te komen op dit buitengewoon goed ingerichte bedrijf, waarvan men aan mag nemen, dat het behoort tot de allerbest-ingerichte Nederlandse melkinrichtingen.

Een gedeelte van decentrale schakelpanelen inde machinekamer; de leidingen gaan van deze kasten ondergronds naar het centrum van de fabriek.

Hier wordt ©en gedeelte van de benodigde koude geproduceerd.

Gedeelte van het kantoor. Hier is een geluiddempend plafond aangebracht (wat op de foto niet te zien is).

Gedeelte van de excursiezaal, uitmuntend geschikt om de band met personeel, leveranciers en afnemers te verstevigen.