is toegevoegd aan uw favorieten.

De revue der sporten jrg 21, 1928, no 45, 25-06-1928

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

1109

Portret van het Argentijnsche eetbestek.

Het is U bekend, dat een eetbestek iets is, dat men ter gelegenheid van een picnic of kampeertocht meeneemt (en gewoonlijk verliest). In opgevouwen toestand bestaat het uit mes, vork en lepel aan één handvat, afwisselend te gebruiken. Welnu: teneinde de in het Olympisch zonnetje versch bruin gebraden bal zoo snel en smakelijk mogelijk aan de tegenpartij op te dienen, komt elke Argentijn op twee beenen het veld opwandelen en van bijna elke zoon der pampa's zijn de beenen gecamoufleerde eetbestekken Speciaal de voorhoede vertoont een handigheid in het omgaan met mes, vork en lepel en een vaardigheid in het opdienen, die de meest geroutineerde maitre d' hotel paf doet staan.

De voorhoede heeft de bal en vliegt zooals haar taak is naar voren, en in plaats van vijf paar beenen bliksemen er tien vorken. Wat wij voor teenen en hakken aanzien, zijn in werkelijkheid uiterst verfijnde en geciseleerde instrumenten, waarop de bal in volmaakt en onherroepelijk evenwicht vastgeprikt zit. Zij huppelt verder: teenen-hakken-hakken-teenen, maaide rechtsbuiten knipt plotseling zijn vork naar binnen en zijn lepel naar buiten, wiegt de bal om haar op haar gemak te brengen een oogenblik heen en weer op het breede binnenvlak, lepelt haar over zijn linkerschouder, en dient haar vervolgens als een zoo s;ssende en spattende kogel aan de vijandelijke keeper op, dat deze één oogenblik vol schrik bedenkt, dat dit gebraden hoen hem wel eens al te hard in de mond zou kunnen vliegen. 1—0!

Maar het mes is het wonderlijkst

OLYMPISCHE

PORTRETTEN I

door A. DEN DOOLAARD \

en vernuftigst. Sommige Europeesche halfs en backs hebben tot hun schrik bemerkt, dat de Argentijnen en Urugueezen de bal rond de linker- of rechtervoet naar willekeur boogjes kunnen laten beschrijven van teen naar hiel, terwijl degene, die haar opvangt, het van hiel naar teen doet; maar dit is absoluut gezichtsbedrog. Wanneer de bal op een Argentijnsche groote teen rust en naar de hiel des zelfden spelers moet verhuizen, klapt deze eenvoudig vork en lepel dicht en stelt het mes in werking. Zonder zich een moment te bedenken halveert het mes de bal, en gehoorzamend aan een geheimzinnige en demonische atmosferische druk voegen de beide helften zich aan de tegenovergestelde meskant weer gehoorzaam samen tot een op het oog onscheidbaar en brandend geheel.

Het mes snijdt tevens van twee kanten. Duitsche staalkoningen, die de wedstrijd van hun elftal tegen Uruguay bijwoonden, hebben millioenen geboden voor het patentrecht, maar de Zuid-Amerikanen beweren, dat het niet om 't bezitten gaat, maar om 't hanteeren, daarvoor heb je gevoel en verbeelding noodig en moet je blijkbaar van de Inca's afstammen

—□— Portret van Caricaberri.

Caricaberri, de Argentijnsche rechtsbuiten, is 'n snelle luiaard. Zijn tegenstanders werpen zich stuk voor stuk blindelings op de bal, alsof ze dol op het ding zijn, maar hij blijft met zijn handen op zijn heupen schijnbaar onverschillig op een wiebelend drafje langs het lijntje sukkelen, tot hij een werkelijk goede kans krijgt de bal en de beenen te nemen. Hij is een electrische machine, die op duivelsch hooge spanning berekend is, doch gewoonlijk met een geweldige weerstand werkt.

Maar wanneer de handle plotseling met een flap op vol-stroom schiet, dan vlamt hij er vandoor met het lachende snelheidsbewustzijn van een moderne 8-cylinder. Zijn gang is zoo gelijkmatig, dat zijn kruin een lijn beschrijft, die parallel loopt met het onberispelijk horizontaal gewalste stadionveld. Geen rechte lijn echter, want in zijn bijna glijdend voortgaan glipt hij rond tegenstanders heen met de bliksemsnelle kurve, die een skilooper beschrijft rond een plotseling opduikend steile rots.

Behalve snelheid heeft hij ook nog geweten, ten opzichte van de bal tenminste. Wanneer hij mist, of een corner verkeert neemt, sluipt hij lichtelijk mismoedig- terug met de handen

Voor RADIOKASTEN is Uw adres:

Firma Poons-Tasseron

Hemsterhuisstraat 181-183 DEN HAAG

TELEF. 30176 En Gros En Detail

PENSION „PATRIA"

LINDEHEUVEL 2.

Tel. 2198. HILVERSUM.

ZOMER- en WINTERVERBLIJF.

Aanbevelend, N. J. VAN RANGELROOIJ.

U MOET SPREKEN NA ÉÉN LES AL

heizij ENGELSCH, DUITSCH of FRANSCH

KIEST DAAROM OOK

Fry's Methode

Zekerheid gaat boven kans

FR Y's T AALINSTITUUT

A'DAM, Leidschestraat 43 R'DAM, Coolsingel 127a DEN HAAG, Noordeinde 87

TELEFOONS

F. W. LUCAS & Zn.

AMSTERDAM

Ceintuurbaan 406-408-410 Telefoon 22539

Sluisstraat 54-56-58 Telefoon 27620

Amstelveenscheweg 101 Telefoon 21503

Van Baerlestraat 45 Telefoon 26938

BUSSUM

Larnb. Hortensiuslaan 48 Telefoon 1118

HILVERSUM

's Qravelandscheweg 46c Telefoon 2122

Warme Saucijzen Warme Croquets

fG^niinenial

Jk3J\ IN JJJbJM