is toegevoegd aan uw favorieten.

Staatsblad van het Koningrijk der Nederlanden, 1979, no. 51-100, 01-01-1979

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

c. In afwijking van het bepaalde onder a mag voor vruchtenlimonade die kinine bevat, in plaats van de onder a genoemde aanduiding worden gebezigd de aanduiding fo/fferonmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de naam van de vruchtensoort waaruit de waar is bereid. 2. De aanvullende aanduiding gazeuse of een dienovereenkomstige aanduiding mag worden gebezigd voor de in het eerste lid bedoelde waar, die koolzuur bevat. 3. De aanduiding orangeade onderscheidenlijk citronade mag naast de in het eerste lid bedoelde aanduidingen niet worden gebezigd voor de in dat lid genoemde waren die ander vruchtensap of andere geur- en smaakstoffen bevatten dan afkomstig van sinaasappelen onderscheidenlijk citroenen. 4. De in het eerste lid bedoelde waar moet voldoen aan de volgende eisen: Aan de waar mogen geen andere stoffen zijn toegevoegd dan de hierna genoemde, welke aanwezig mogen zijn met inachtneming van de daarbij vermelde beperkingen: a. citroenzuur; b. melkzuur; c. wijnsteenzuur; d. appelzuur; e. de natrium-, kalium- en calciumzouten van de onder a, b, c en d genoemde zuren; f. koolzuur; g. L-ascorbinezuurtot een gehalte van ten hoogste 300 mg per liter; h. benzoëzuur, sorbinezuur of een mengsel van deze stoffen tot een totaal gehalte van ten hoogste 100 mg per liter; i. dimethylpolysiloxaan tot een gehalte van ten hoogste 10 mg per liter; j. kleurstoffen; k. kinine tot een gehalte van ten hoogste 40 mg per liter; l. glycerolester van colofonium, uitsluitend afkomstig van de gebruikte aroma's (essences) tot een gehalte van ten hoogste 150 mg per liter. 5. Het ethylalcoholgehalte van de waar, bedoeld in het eerste lid mag ten hoogste 0,5% bedragen.

Artikel 6

1. De aanduiding limonadesiroop mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor de stroperige waar bestaande uit een mengsel waarvan suikers, onschadelijke, natuurlijke of synthetische geur- en/of smaakstoffen, water en zuur de kenmerkende bestanddelen zijn en welk mengsel een suikergehalte heeft van tenminste 55%. 2. De in het eerste lid bedoelde waar moet voldoen aan de volgende eisen: a. aan de waar mogen geen andere stoffen zijn toegevoegd dan de hierna genoemde, welke in de waar aanwezig mogen zijn met inachtneming van de daarbij vermelde beperkingen: 1°. kruiden, specerijen en de daaruit verkregen extracten en etherische oliën; 2°. hetzij benzoëzuur, sorbinezuur of een mengsel van deze stoffen tot een totaal gehalte van ten hoogste 250 mg per liter, hetzij zwaveligzuurtot een gehalte van ten hoogste 250 mg per liter; 3°. bindmiddelen; 4°. kleurstoffen; b. andere zuren dan de hieronder genoemde mogen niet aanwezig zijn: 1°. koolzuur, melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, appelzuur met inbegrip van de natrium-, kalium- en calciumzouten van deze zuren; 2°. de zuren afkomstig van de onder a genoemde stoffen en van de natuurlijke of synthetische geur- en/of smaakstoffen.