is toegevoegd aan uw favorieten.

Staatsblad van het Koningrijk der Nederlanden, 1979, no. 551-600, 01-01-1979

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

3.5. Identificatie

3.5.1. te verrichten reacties

Strijk zo nodig de te onderzoeken kolonies van de onder 3.4 genoemde selectieve platen nog een keer uit op niet-selectieve selectieve vaste media en bebroed weer 18-24 uur bij 37°C. Voer daarna per oorspronkelijke kolonie, uitgaande van één losliggende nieuwe kolonie, de volgende reacties uit. T.S.I.-agar reacties (zie 3.5.2) lysinedecarboxylatie (zie 3.5.3) ureumsplitsing (zie 3.5.4) reactie op j3 -galactosidase (zie 3.5.5) agglutinatie (zie 3.5.6)

3.5.2. T.S.I.-agar

3.5.2.1. samenstelling en bereiding (zie 7.9)

pepton 20 g gistextractpoeder 3 g vleesextractpoeder 3 g glucose 1 g lactose 10 g saccharose 10 g natriumchloride p.a. 5 g natriumthiosulfaat (Na 2 S ; 0 } .5H 2 0) p.a. 0,3 g ijzerdIDcitraat (FeC 6 H 5 0 7 ,3H 2 g) p.a. 0,3 g fenol rood 50 mg agar 12 g water 1000 ml

Los de overige ingrediënten onder verwarming in het water op. Breng de pH op 7,4 ± 0,1. Vul af in cultuurhuizen van 160 x 16 mm in porties van 7 ml. Steriliseer 20 min. bij 120°C.

Laat de buizen in schuine stand stollen, doch op dusdanige wijze dat deze, gerekend vanaf de onderkant, over een lengte van ca. 2,5 cm nog geheel met agar zijn gevuld.

Tussen bereiding en gebruik mogen deze buizen niet langer dan 1 week worden bewaard. Wil men ze op een later tijdstip gebruiken, dan dienen ze opnieuw te worden opgesmolten en tenminste 20 min. in een bad met kokend water te worden verhit. Laat ze daarna stollen op de eerder aangegeven wijze.

3.5.2.2. werkwijze

Beënt de volgens 3.5.2.1 verkregen buizen met het te onderzoeken bacteriemateriaal door afstrijken op het oppervlak en steken in het onderste gedeelte («voet») van de buis. Bebroed 1-2 dagen bij 37 ± 1°C. De waargenomen verschijnselen zijn als volgt te interpreteren:

«voet»:

geel rood of onveranderd zwart bellen of scheuren glucose omgezet glucose niet omgezet vorming van zwavelwaterstof gasvorming uit glucose

oppervlak:

geel rood of onveranderd 3.5.3. lysinedecarboxylatie lactose en/of saccharose omgezet noch lactose noch saccharose omgezet t