is toegevoegd aan uw favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 30, 1936, no 1081, 27-05-1936

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KLEDING EN HANDWERKJES

Overhemd met Schillerkraag (maat 6)

(Op verzoek).

Bovenwijdte 110 c.m. (glad gemeten).

Mouwlengte 83 c.m. (vanaf m.-achter.

Halswijdte 40 c.m.

De zomerkleding voor heren is gelukkig heel wat verbeterd bij vroeger. Toen kon men eigenlijk niet van zomerkleding spreken. Als de heren het warm hadden, gingen jas en vest uit, vaak ook de boord af en liepen ze er dus zo half aangekleed bij. Vooral de halsafwerking, die er niet op berekend was zonder boord gedragen te worden, maar ook de bretels over rug en borst, gaven iets zeer ongekleeds. Deze laatste zijn we tegenwoordig al kwijt, omdat de broek nu meestal met een riem om de taille opgehouden wordt.

Voor dengene, die om een of andere reden geen riem om de taille kan velen, worden in voor- en rugpand van het overhemd, op taillehoogte dwarsknoopsgaten gemaakt o mde slipjes van de bretels door te laten. Als de brtelknopen dan aan de binnenkant van de broek gezet zijn, is er ook op deze manier niets van de bretels te zien.

Ook de halfsafwerking verschilt met die van het gewone overhemd. We zetten nu een kraag, een z.g. Schillerkraag op (genoemd naar den schrijver Schiller, die blijkbaar jaren geleden al zo practisch was). Deze kraag kan zowel open als gesloten gedragen worden.

Moet het overhemd speciaal als sporthemd. dienen, dan zet men korte inplaats van lange mouwen aan, deze

knipt men dan tot punt 20 van het patroon.

Het overhemd wordt gemaakt van wit of gekleurd reformstof, linnen, popeline, tricoline of shantung, wat natuurlijk heel gekleed is.

Bij stofbreedte 70 c.m. heeft men 2.75 meter nodig.

De zoom van het linkervoorpand wordt naar boven gelegd en op de goede kant 2 maal breed van de kant doorgestikt. De zoom van het rechter voorpand wordt van binnen gestikt.

Alle naden stikt men als platte naden. Men begint met de schouders. Daarna maakt men de splitten in de mouwen en zet ze aan het armsgat. Dan stikt men de mouw en zijnaad aan één stuk, zet de manchetten op en zoomt de onderkant van het overhemd.

De boord wordt van binnen gestikt, hoekjes ingeknipt, omgedraaid, aangestikt tegen de binnenkant en overgestikt op de buitenkant, de omslag wordt breed doorgestikt.

Het zakje is afgewerkt 10 c.m. breed en 11 c.m. lang. Het wordt ongeveer in 't midden tussen zoom en armsgat op armsgathoogte opgestikt.

correspondentie.

Mevr. G. de B.—B. te Amsterdam. — Het adres van een goede knipcursus is mij niet bekend.

Mej. A. V. te Eindhoven. — Een patroon herenklettervest wordt in Juni geplaatst, geeft u nog even de maat op?

Verbetering.

In het nummer van 13 Mei staat bij de beschrijving van het naaien van het jurkje, dat het broekje bij de plooi moet ingeknipt worden. De lezeressen begrepen zeker wel, dat dit moet zijn hoekje. j v M

Op Woensdag 3 Juni a.s., om 2 uur, spreekt mevr. W. M. Beun over het boek „De Moeder" van Marie Koenen.

UIT DE GEWESTEN

FRIESLAND Provinciale Vrouwendag in Gaasterland Met grote instemming, zo schrijft pg. H. de Boer ons, werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Soc. Dem. Vrouwenclubs in ons gewest begroet het voorstel, om dit jaar onze Provinciale Vrouwendag te houden in de prachtige omgeving van Gaasterland.

Deze is bepaald op Zondag, 9 Juni en vindt plaats in de lommerrijke tuin van Hotel Jans te Rijs. De bondsvoorzitster, pge. A. E. J. de Vries—Bruins komt spreken. Door de Leeuwarder A.J.C. wordt onder leiding van Arie Das van de Jonge Spelers een zeer gevarieerd programma opgevoerd. Voor de verdere afwisseling zorgt een prachtige wandeling door het Rijsterbos met als einddoel het gezicht op het IJselmeer.

Voor het welslagen zijn alle maatregelen getroffen. Reeds thans staat vast, dat ook deze Vrouwendag weer prachtig slaagt, ook wat 't bezoek betreft. Dit is onze vrouwen wel toevertrouwd.

's Morgens om elf uur zijn allen present. h. d. b.