is toegevoegd aan je favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 34, 1939, no 1221, 08-02-1939

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Door de Moderne Centrale voor Werklozenzorg is voor werkloze meisjes een door de regering gesubsidieerd werkkamp georganiseerd. Dit is vorige week geopend.

Vijf en dertig meisjes tussen 18 en 24 jaar zijn hier tezamen. Zij zullen huishoudelijk werk en ook naai- en breiwerk, ook tuinarbeid verrichten.

Vereenvoudiging van de was

Er zijn vele wasserijen en er wordt veel was buitenshuis gedaan, maar verreweg de meeste wassen gebeuren toch door de huisvrouw zelf. En juist die huisvrouwen, die veel werk moeten verrichten, meestal klein behuisd zijn, wassen zelf.

De behandeling der vuile was vereist veel en zwaar werk; hoe kunnen we dit werk nu zo practisch mogelijk doen?

Wanneer we er eens goed over nadenken, dan moeten we drie punten eens nader onder de loup nemen.

Ie. het wasgoed,

2e. het materiaal, waarmee we werken, 3e. de methode, hoe doen we de was?

Het wasgoed

Ja, wat kunnen we daar nu aan vereenvoudigen? Een hemd blijft een hemd en een laken is akelig groot en zwaar om uit te wringen en we kunnen ter-

Daarnaast worden ook gymnastiek en sport beoefend, terwijl vanzelfsprekend de geestelijke ontwikkeling niet vergeten zal worden. Algemene ontwikkeling, kennis van de maatschappij, opvoedkunde staan op het programma.

De leiding is opgedragen aan mej. L. Koppeschaar, bijgestaan door nog enige anderen.

wille van de eenvoud het laken niet de helft kleiner nemen, of de mouwen van het hemd knippen. En toch kunnen we het ons door middel van het wasgoed gemakkelijker maken. Gaan we de linnenkast na, dan moeten we ons bij inkoop al rekenschap geven of het „goed zich goed" laat wassen. Lakens van dik grof graslinnen zijn zwaar, krimpen heel erg, blijven lang nat en zijn vaak niet eens zo sterk. Niet al te dikke katoen en ze mag niet gepapt zijn, dus wanneer we ze tussen de hand wrijven, mag ze niet stuiven of erg stijf aanvoelen. Maar meer nog dan op de qualiteit van het linnen komt het aan op het model, versieringen en afwerking.

Lakens met tussenzetsels, kanten, stroken eisen extra verzorging.

Slopen met schulpen, lastige sluiting, tussenzetsels eisen veel meer werk dan het eenvoudige rechte en toch zeer nette enveloppe sloop, waar we het kussen alleen maar in te schuiven hebben

en die vlug gestreken kunnen worden en zich ook wel glad laten mangelen.

Handdoeken, theedoeken enz. moeten tegen uitkoken bestand zijn.

Neem al het huishoudgoed zoveel mogelijk van goede qualiteit. Goedkoop blijft nog steeds zoals het ouderwetse spreekwoord luidt duurkoop. Juist bij deze zaken, waar zoveel afhangt van een goede grondstof. Let bij het inkopen echter ook op eenvoudige rechte modellen en koop zoveel mogelijk, alles van het zelfde soort en model.

Al is een kussen een zeer eenvoudig voorwerp van bijna altijd dezelfde afmeting de kussenslopen zijn in zeer veel variaties te krijgen, vooral wat sluiting betreft en afmeting. Koop alles gelijk, het geeft nette stapels in de linnenkast. Koop rechte en gladde modellen, die zijn er steeds bij te krijgen en voorkomen dat de linnenkast er uit gaat zien als een manufacturenzaak bij uitverkoop. Van dit wat en van dat wat, van alles wat apart, geeft rommel in de kast!

Nog veel sterker dan voor het linnengoed geldt het hierbovenstaande voor het ondergoed. De interlockjes hebben hun blijde intrede gedaan en de huisvrouw heel wat werk uit handen genomen. De katoenen hemden en broeken met oprij gsels en stroken hebben voor het grootste deel afgedaan. Maar met het interlockje deed het gekleurde ondergoed ook zijn intree en koning mode kan het de huisvrouw wat lastig maken als Bep een groen, een rose en een lila camisooltje en Marietje een blauw wolletje en Trees een zalm flanelletje draagt. De onderjurken hebben weer andere kleuren. Och, het is zo leuk een stelletje van hetzelfde te hebben en daarbij weer wat anders maar aan het eind past niets meer bij elkaar en dragen we een hele regenboog aan ons lichaam. Dat is niet mooi, maar ook niet practisch want al het gekleurde goed kan in de was op elkaar afgeven. De meeste kleuren verbleken en verschieten erg. Het helderste is en blijft het doodgewone witte katoenen tricot-ondergoed. Het laat zich buitendien goed uitkoken dus is gemakkelijk in de was.

En wanneer ge gekleurd ondergoed toch gezelliger vindt, neem dan een zelfde kleur en zo dat het „goed zich goed" laat wassen en geen extra sopje vraagt.

De volgende keer wassen we verder.

E. J. BRUINS.

MEDEDELINGEN

voor de propaganda onder

de vrouwen

Januari-nummer. 1. De Joodse arbeidersbeweging in Palestina door F. Polak—Leverpoll; 2. Het koloniale vraagstuk door Hilda Verwey—Jonker; 3. Wat is waarheid? door F. Kalma—Koops.

VOOR DE HUISVROUW