is toegevoegd aan je favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 34, 1939, no 1229, 05-04-1939

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HET PAASEI

sVOOR DE HUfêVROUVifi

Met Pasen is het erg gezellig de tafel een feestelijk tintje te geven. De Paas-Zondag is geen gewone Zondag en dat demonstreert zich ook bij het eten. Het Paasmaal volgens eeuwenoude traditie bestaande uit eieren, krentenbrood en rijstebrij, wijkt wel heel sterk van het gewone menu af.

De inhoud van het Paasfeest zal ieder voor zich op zijn wijze in het gezin doen leven. Wat is een mooier symbool van het rondom ontkiemende leven, van het tere groene waas der struiken, van de zwellende knoppen der kastanjetakken, dan het ei, de kiem van al het leven?

Op de Paastafel neemt het ei de hoofdplaats in; laten we met onze versiering er rekening mee houden. Dek de tafel met een schoon effen wit tafellaken. Neem een platte schotel, bijv. een vleesschotel, en beleg deze met mos. Een plat mandje

of korfje kan ook best dienst doen. Schik hier op de eieren, al naar smaak hard en zacht gekookt en dan natuurlijk gemerkt met een z of een h. Wanneer men het heel mooi wil maken, kan men de eieren opwrijven met een spekzwoerdje, ze gaan dan fijn glimmen (een mooi klusje voor de kinderen! ). Ga nu de schotel versieren door langs de rand er tussen te steken: wilgenkatjes, een bosje klein hoefblad (gele bloemen, die wel wat lijken op paardebloemen, maar dan in 't klein), of twijgjes jong groen, ribestakjes en gele narcissen, kortom groen en bloemen die het voorjaar ons verschaffen.

Deze schotel is het middenstuk. Schaaltjes met krentenbrood komen aan weerszijden, een net opgemaakte botervloot en dan tussen de bordjes hier en daar een paar losse

bloemen schikken of op bordje een klein bouquetje

tussen het vingerdoekje of papieren servetje steken. Dat kan dan meteen dienen om straks zich zelf mee mooi te maken.

Een grote tafel, met hier en daar een bloem, doet het veel beter dan zo'n tafeltje volgeladen.

Voor de 2e Paasdag een rozijnenpudding toe.

Neem hier voor:

1 liter melk.

li ons sunmaidrozijnen.

1 ons maizena of custardpoeder (maar dan wat minder).

4 afgestreken lepels suiker.

1 sinaasappel.

Was de rozijnen en breng ze met de melk aan de kook. Rasp, voor het opzetten der melk, een hele sinaasappel af, zorg en voor, dat geen witte schil er bij komt en doe dit bij de melk. Hoe meer geraspte schil er bij gaat, hoe lekkerder.

Roer de maizena en de suiker met wat koude melk aan, doe dit, onder voortdurend roeren, bij de kokende melk en laat de massa even doorkoken. Doe de massa over in een gladde, met water afgekoelde kom en stort de pudding wanneer hij' koud is. Men kan de pudding versieren door er rondom pinda's in te steken. Voor de kinderen, die dit karweitje zelf graag zullen doen, maakt het de pudding extra feestelijk en het Is lekker ook. E j BRUINS.