is toegevoegd aan uw favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 34, 1939, no 1239, 14-06-1939

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KLEDINC EN HANDWERKJES

Speelpakje 6 jaar

Op verzoek.

Bovenwijdte 64 cm.

Gehele lengte 65 cm.

Uit de maten blijkt, dat dit patroon voor een tenger figuurtje getekend is. Het pakje kan zowel door meisjes als jongens gedragen worden. Het is bedoeld als speelpakje en kan gewoon over de onderkleding aangetrokken worden.

Wil men het meer als een overal beschouwen, dan gaat het over de bovenkleding heen, doch dan moet alles iets ruimer geknipt worden.

Ook is het als zonnepakje te gebruiken en is er dan geen andere kleding onder nodig.

Daar kinderen zeer in lengte kunnen verschillen, meet men eerst na of de lengte m-vóór, van de hals tot het kruis goed is (niet te krap meten). Is deze te kort, dan knipt men het voorpand op de taille door en schuift de delen zover uit elkaar als het pakje langer moet worden.

Is het patroon te lang, dan vouwt men er op taillehoogte een plooi in.

Het spreekt vanzelf, dat de achter¬

kant dan net zoveel verlengd of verkort moet worden.

Voor meisjes wordt het pakje gemaakt van gebloemde tobralco, vlisco, vlistra, linnen, of hoe die bedrukte stofjes nog meer mogen heten.

Voor jongens kan men ook wel bedrukte stof nemen, doch over het algemeen staat dat wat meisjesachtig en kan men beter effen of gestreepte stof nemen. Ook zet men dan een glad mouwtje in, inplaats van een pofmouwtje.

Met het oog op de was maakt men het pakje zo eenvoudig mogelijk, dus zonder kraagje. Het halsje kan zowel rond, als vierkant geknipt worden (zie stippellijn). In beide gevallen zet men er een 3 k 4 c.m. brede bies op, hetzij van effen stof in bijpassende tint of van gebloemde stof. Het pakje sluit m.-voor met een roestvrije treksluiting, die 40 cm. lang is, de rest van de voornaad wordt dichtgestikt.

Om het pakje wat meer vorm te geven, stikt met In het voorpand aan de binnenkant. op taillehogte, een paar plooitjes in. Deze zijn 5 cm. lang en nemen elk IJ cm. stof op (dus J cm. diep stikken).

Het rugpand wordt aan het achter¬

deel van de broek gezet, ook op taillehoogte een paar plooitjes gestikt en dan de zijnaden dicht gemaakt.

Aan de onderkant van de broek en de mouwtjes maakt men een zoom, waar doorheen elastiek geregen wordt.

Wanneer men hiervoor smal knoopsgat-elastiek neemt, kan dit er vóór het wassen uitgehaald worden en is het pakje gemakkelijker te strijken.

Bij stofbreedte 70 cm. heeft men 1.60 meter stof nodig. De mouwtjes worden dan boven elkaar naast het rugpand geknipt. Daar men dan in de breedte iets te kort komt, wordt er aan de achterkant van het mouwtje een

klein geertje gezet.

J. v. M.