is toegevoegd aan je favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 34, 1939, no 1250, 30-08-1939

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE OPVOEDING VAN ONZE KINDEREN

Van groot belang voor ons moeders lijkt mij ook om eens het tegen te bespreken van onze kinderen onnodig uit te besteden

Ik bedoej niet als moeder b.v. buiten de deur werkt of er ziekte is in 't gezin, neen, ik bedoel het z.g. op laten passen om het zelf rustig te hebben of uit te gaan. Want dat wordt vaak een gewoonte maar geen goede. Het kind, ons eigen of ons pleegkind, moet opgroeien in eigen sfeer. Die sfeer is bijna bij leder gezin anders.

Daarom is het zo heel goed als het. kind zich „thuis" voelt in eigen huis.

Stuur ze niet te veel weg

verschillend. Grootmoeder wil het anders dan moeder, beiden bedoelen het goed maar doen het anders

Een kind, dat altijd mee ,.op visite" moet, verveelt zich. Bij kleine kinderen kan iets van hen zelf meegenomen worden. Maar bij oudere kinderen gaat dat moeilijk: en dan wil de fantasie niet komen bij 't.spel, die thuis altijd bij de hand is

Dan wordt het kalm en evenwich¬

tig. Gaat u zelf maar èens door omstandigheden b.v. een dag veel de deur uit; wat is het

beiden hebt het dan een poosje erg moeilijk. Voor een kind is regelmaat en een streng teugeltje, in liefde en met overleg toegepast, het allerbeste.

Ook op feestjes voor „grote mensen", kan het kind beter niet komen. Meestal is er plaats te kort, dan moeten zij verhuizen naar andere kamers, gang of tuin. Dit geeft hun al een teleurstelling of als er niemand toezicht of hen bezighoudt, gaan ze soms verkeerde dingen doen.

En denkt u er ook aan: als zij bij 't feest zijn, „kleine potjes hebben gróte oren".

wat ze thuis nooit doen

Ook is er dan meestal geen aandacht voor hen, en lopen zij wat rond en gaan dingen doen die zij thuis nooit zouden doen. Ik bedoel niet, als u kinderen heeft, sluit u met hen op, maar beperk het tot het hoog nodige, het is voor u zelf en voor de kinderen beter.

Let ü eens op hoeveel lastiger een kind is als anderen het een poosje verwenden! U

Moeder gaat uit

dan weer rustig en vertrouwd in eigen kring. Zo kan het kind het niet uitleggen, maar de ondervinding is voor hen dezelfde.

Een kind dat meer bij Grootmoeder of familie is dan thuis, leert de dingen

Grote-mensen-visite

Ze luistert vanzelf

Niet altijd gaat het gesprek in de baan die we voor onze kinderen wel wensten.

Als er in onze familie eens

. .. iclö was, maaKie ik ^ met hen van te

voren een aardigheidje „thuis". Een glaasje ranja, bessensap of kopje anijsmelk met een gezellig uurtje. Zo vierde ik met hen van te voren het feest. En gingen wij, dan hadden

zij het gehad. Ook met het oog op de lange nachtrust, waar zij zo'n behoefte aan hebben, is het zo veel beter. Volle kamers en sigarenrook hield mij er van terug. Maar zij behoeven niet te kort te komen.

een glaasje ranja.

Geven wij ouders hun veel gezelligheid in huis er voor in de plaats. Ook met 't oog op 't vele huiswerk, is het zo goed, als zij in een rustig huis leven. Dit kan toch alleen

:olle kamers, sigarenrook

dan maar goed gebeuren. Later, als zij volwassen zijn, zullen zij u er heel dankbaar voor zijn!

A. G. B.

Recepten

Eei^ lekker toetje van afgewaaide en aangestoken appels.

Rijst ipet appelen.

1 kopje rijst, 3 kopjes water, 4 dikke appels, i ons suiker, kaneel (naar smaak citroenschil).

Het water aan de kook brengen en de gewassen jijst er in doen, De appels schillen, in grove schijven snijden en na 10 minuten koken boven op de rijst leggen. Tussen de rijst en de appelen 'de suiker strooien en de massa op een zacht vuurtje gaar laten worden (ongeveer 4 uur), be rijst doorroeren op smaak afmaken met suiker, overdoen in een schaal en bestrooien met de kaneel. E. J. BRUINS.

Groentesoep eens op een andere manier.

(4 personen.)

li liter water, 4 Maggi's Bouillonblokjes, 1 stukje spek, allerlei groenten als worteltjes, ui, peterselie, selderij, bloemkool, enz., 4 aardappelen een stuk boter.

Snijd het spek in kleine dobbelsteentjes, bak het in een diepe pan, voeg de boter toe en bak hierin de gesnipperde ui èn geraspte wortels lichtbruin. Voeg nu het water toe en de Maggi's Bouillonblokjes, de gehakte selderij en de in stukjes gesneden bloemkool en kook dit zachtjes 15 minuten. Voeg er daarna de geraspte rauwe aardappels bij en laat alles nog pl.m. 10 minuten koken. Maak de soep af met fijngehakte peterselie en enige druppels Maggi's Aroma.

M. F.

Vlug-bereide mayonnaise.

1 eierdooier, 1 eetlepel azijn of citroensap, ongeveer 2 d.L. slaolie, een snuifje zout, peper en mosterdpoeder, 1 theelepel Maggi's Aroma.

Klop in een diepe kom de eierdooier met het zout, de peper, de mosterd, de Maggi's Aroma en de azijn of het citroensap even door elkaar (bij voorkeur met een eierklopper; een z.g. garde). Giet er, steeds kloppende, met een zeer dun straaltje, langzamerhand de slaolie bij, tot na enige minuten een dikke glanzende saus is gevormd.

Bewaar wat er misschien van óe saus overblijft om er een van de volgende dagen b.v. sla mee aan te maken.

M. F.