is toegevoegd aan je favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 34, 1939, no 1256, 11-10-1939

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KLEDING EN HANDWERKJES

JAPON

Bovenwijdte 104 c.m.

Taillewijdte 84 c.m.

Heupwijdte 110 c.m. op 20 c.m. ondei

de taille.

Roklengte 75 c.m.

Mouwlengte 42 c.m. voornaad.

Voor deze japon heeft men 2.50 mtr. soepele stof van 130 c.m. breedte, of 3.50 mtr. zijde, b.v. gebloemde matcrêpe van 90 c.m. breedte nodig.

De pas langs de hals maakt men van effen zijde of georgette in bijpassende tint. Punt 8J valt op het hoogste schouderount. men knipt het patroon hier door, zodat het rugpasje met m. achter tegen de stofvouw gelegd kan worden en daardoor de draadrichting evenals op m. voor recht loopt.

Aan de buitenkant knipt men voor het inschuiven in de japon (dus bij wijze van onderslag) behalve een naad, nog 2 c.m. aan. De pas wordt op de lijn van het patroon in de japon geregen en kan dan nog «eens extra verfrist worden.

Het voorpand wordt bij de schouder en van onderen enige keren op de machine gerimpeld. De rugschouder wordt smal op de kant. over het rimpelwerk gestikt. f

Alle rokbanen moeten in de holling waar de klokken zijn aangeknipt, iets worden uitgezet.

De naden worden van binnen gestikt en open geperst.

De bovenkant van de rok wordt omgeregen en smal op de kant op het lijfje gestikt. Om het uitrekken van de gebogen lijn tegen te gaan, stikt men aan de binnenkant een bandje of recht reepje voering mee.

Bij wollen stof legt men in de kop van de mouw drie plooien, heeft men erg dunne wollen stof, of zijde, dan rimpelt men de kop enige keren.

Met het inzetten van de mouw valt de naad 5 a 6 c.m. naar voren. J. v. M.

V.A.R.A.

Vrouwen-halfuurtje

In vele clubs gaat men op het ogenblik op huisbezoek voor het winnen van nieuwe leden voor de partij en voor de vrouwenclub.

Bij het doen van huisbezoek ontmoet men altijd veel mensen en doet men velerlei ervaringen op.

In het V.A.R.A. vrouwenhalfuur op Woensdag 18 October kunt u horen hoe Mw. C. Pothuis—Smit op huisbezoek gaat en wat zij alzo met de vrouw, bij wie zij komt, bespreekt.

Het zal onze huisbezoeksters ongetwijfeld interesseren hoe dit gesprek ver-r loopt. En hopelijk zal het anderen, die nog niet op huisbezoek zijn geweest, aansporen hun deel in de ledenwinstactie op zich te nemen.