is toegevoegd aan uw favorieten.

De berggids; tijdschrift gewijd aan alle takken van bergsport (skisport)-officieel orgaan van de Nederlandsche Alpen-Vereeniging, 1956, 1956

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

anders waarschijnlijk te uitgebreid zou worden.

De twintig foto’s zijn grotendeels afkomstig van bet Nationaal Zwitsers Verkeersbureau en bet Nationaal Frans Verkeersbureau.

H. L.-S.

I Rifugi Zamboni e Zappa e il Monte Rosa, door Silvio Saglio. Uitg. Club Alpino Italiano, Sezione S.E.M. – Milaan, zonder jaartal.

Dit met vele fraaie foto’s opgeluisterde gidsje bestaat in boofdzaak uit twee delen, één voor de wandelaars en één voor de alpinisten. Zo vindt men in bet eerste deel historische aantekeningen betreffende bet Valle Anzasca en Macugnaga en bescbrij-

vingen van de naar Rodolfo Zamboni en Mario Zappa genoemde hutten. Een lang verbaal wordt aan de bestijgingsgescbiedenis van de Oostwand van de Monte Rosa gewijd.

Het tweede deel beschrijft de routes op bet omvangrijke conglomeraat van toppen, welke bet Monte Rosa-massief vormen en over de tussenliggende passen.

Deze combinatie van wandelaar- en bergstijgerbelangen doet wat vreemd aan; men ontkomt niet aan de indruk dat bet geheel wat rommelig werd en dat men beter gescheiden gidsjes bad kunnen uitgeven. Geslaagd lijken mij evenwel de foto’s met ingetekende routes, welke in vele gevallen duidelijker dan scbetstekeningen zijn.

M. 'W. J.

Excerpta Alpine

~DIE ALPEN’ (S.A.C.), October 1955.

La Paroi Nord de l’Ehnefluh (Bemer Oberland) door M. Brandt.

A. en R. Voillat -f schrijver bestegen dit jaar verschillende Noordwanden (o.a. Aiguille Argentière) en daalden met een nieuwe methode door middel van houten wiggen in sneeuw of ijs dezelfde route weer af in zeer korte tijd.

l'Homme des Neiges, door S. Pranavenanda.

Een historisch en critisch overzicht betreffende dit Alpine monster van Loch Nes. In 1854 maakt John Murray er het eerst gewag van. Verschillende beren en apen passeren de revue. Behalve de abnormale voetsporen blijft er tenslotte niets van deze „abominable snowman” over.

Die Subjektive Gefahr im Bergsteigen. door Karl Greitbauer.

Een psycholigsche studie betreffende ongevallen.

1. Het niet gedisponeerd zijn na ziekte, nerveuze stemming, soms ook klimatologische omstandigheden (Föhn).

11. Het boven zijn macbt grijpen door verschillende omstandigheden, zoals zich

laten gelden, „opsarren”, bet „op zijn retour zijn”, hiertoe behoort ook de psychische, lichamelijke en technische ongeschiktheid. Hier komt dit „gründliche” artikel ongeveer op neer.

Ohergahelhorn Südwand, door M. Wunsch, met goede foto van het moeilijke laatste stuk.

Eine Rundtour im Berner Oberland. R. Schönbachler, in Augustus – gedeeltelijk op ski’s.

Göschener Alp, door J. Brun.

In de toekomst zal ook hier een stuwmeer komen, beschrijving van de berggroep tegenover de beroemde Salbitschyen.

Marmolata di Rocca Südwand (Dolomieten) door M. Niedermann.

Een „sesto-grado”.

Alpine Kroniek

E. F. Norton bekend uit de Himalaya expedities 1922 en 1924 is gestorven.

Men heeft in de Dolomieten de Noordwand van de Gima Grande di Lavaredo en de Torre di Valgrande onthaakt, het werd te kinderachtig.