is toegevoegd aan uw favorieten.

De bergvriend; alpinistisch tijdschrift-tweemaandelijks orgaan Sektion Holland van de "Oesterreichischer Alpenverein", jrg 1, 1952, no 1, 1952

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Skigelande op de Tiirracherhöhe

Turracherhöhe

Een in Nederland nog weinig bekend Ski-gebied.

Wanneer U bruin verbrand van de wintersport uit Oostenrijk terug bent gekomen en men vraagt U, waar bent U geweest en U antwoordt dan op de Turracherhöhe, dan zullen weinigen weten waar dit Ski-gebied zich bevindt. Nooit van gehoord. In de buurt van Innsbruck of Kitzbühel? Ergens in Tirol of Vorarlberg? Men weet het niet. En daar dit gebied zeker kan wedijveren met de beste in Oostenrijk, moge er wat meer van worden verteld.

De Turracherhöhe ligt juist op de grens van Karinthië en Stiermarken en wel op een hoogte van 1763 M., temidden van mooie Skibergen, welke behoren tot het Nockgebied. Op deze Turracherhöhe ligt de ..Turracher See ’, een klein bergmeer, ’s winters dicht gevroren en bedekt met sneeuw. Langs dit meer en vlak daarbij liggen de Gasthöfe en Hotels om de wintersportliefhebbers te huisvesten. Daaromheen bevinden zich de skibergen, zoals de Rinsenock, de Schoberriegel en wat verder weg de Eisenhut en de Köningsstuhl, deze laatste juist op de grens waar de landen Salzburg, Stiermarken en Karintië aan elkaar grenzen'. De hoogte der bergen is ± 2400 a 2500 M. Verwacht er dus geen grootse natuur. Dat vindt U daar niet, maar wel een lieflijke en mooie natuur, met veel bos en vele mooie almweiden; voor de skifiefhebbers het ideale skiterrein. Juist de bomen brengen zo’n aangename afwisseling in het landschep. Prachtige dennen en eeuwenoude ..Zirben” kunt U er vinden, zwaar beladen met appels en met lange slierten baardmos. Onmiddellijk nabij de logeergelegenheden bevinden zich de oefenterreinen; twee liften, een Schlepplift en een Sessellift brengen U voor weinig geld naar boven. En wat de-Turracherhöhe zo bijzonder aantrekkelijk maakt, is de vele zon, die U er in de regel hebt, waartegenover staat, dat het er ook wel eens kan waaien. Zeer dikwijls komt het voor, dat de uit het Noorden komende wolken, juist boven de Turracherhöhe zich gaan oplossen en dat U er een stralend blauwe lucht aantreft, terwijl het aan de andere kant van de Tauern sneeuwt en stormt.

De Gasthöfe zijn goed en niet duur. Het eten is echt Oostenrijks en daar is alles mee gezegd. De Gasthöfe zijn merendeels voorzien van centrale verwarming benevens warm en koud water. Er is electrisch licht en een tweetal bronnen levert goed drinkwater. Er is een fotograaf, een kapper, tevens harmonicaspeler en een tweetal winkeltjes, alsmede een werkplaats voor reparaties van ski’s. 'Wat wil U nog meer. Bij de "Weners is dit oord meer bekend en onder de gasten, die U er aantreft, vindt U merendeels Weners.