is toegevoegd aan uw favorieten.

De bergvriend; alpinistisch tijdschrift-tweemaandelijks orgaan Sektion Holland van de "Oesterreichischer Alpenverein", jrg 3, 1954, no 2, 1954

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

fm MEKSTEUSTIKJE TOERISME

Vrij naar het historisch gegeven

„Weg of geen weg, ik zal er over”, .schreeuwde Mr. Greville, terwijl hij met zijn vuist op de tafel sloeg.

Even was het stil in de kleine, lage gelagkamer van de herberg ~De Stier” in het dorpje Göschenen, waar een vijftal mannen rond een ruw houten tafeltje was geschaard, dan weerklonk plotseling een honend gelach. Het was dan ook voor de eenvoudige bergbewoners een ongehoord plan. Van vader op zoon waren zij muilezeldrijver of berggids geweest en hadden daarin een, zij het karige, boterham gevonden. Zij kenden dus wel de gevaren van de bergen. En nu kwam daar een amateur-geoloog uit Engeland, Greville genaamd, die het in zijn hoofd had gezet de Gotthard te bedwingen. Pas uit Zürich vertrokken en in Göschenen aangekomen, had hij een viertal dorpelingen voor een bespreking in ~Dc Stier” uitgenodigd. Nieuwsgierig wat de vreemdeling nu wel te vertellen zou hebben, waren ze met hun zekere, langzame bergtred naar hun stamcafé getogen. Daar vernamen zij tot hun niet geringe verbazing, dat de Brit van plan was met een rijtuig de Gotthard over te trekken. Verwonderd hadden de rustige Urner mannen hem aangestaard en toen zij niet erg happig waren hem te begeleiden, had Greville zich meer en meer opgewonden, totdat hij, rood aangelopen, was gaan schreeuwen, waarbij zijn vuist op de tafel de nodige kracht moest bijzetten.

Lachend hadden Greville’s tafelgenoten elkaar aangekeken en hun schouders opgehaald.

~Die vent is gek”, zei Jakob Zurflüh, één van hen, ~dat is toch onmogelijk om met een rijtuig de Gotthard over te trekken. Zover ik weet zijn we er te voet of met een muilezel over gegaan, maar met een rijtuig, nee Hij zal zijn nek breken en wie krijgt dan tenslotte de schuld? Wij, gidsen, natuurlijkl”

~Ja, maar luister nu eens, dit is een prachtgelegenheid om het eens te proberen en de vreemdeling ziet er niet naar uit, dat hij zich gauw uit het veld zal laten slaan. En we kunnen er een aardig sommetje mee verdienen. Als we neen zeggen, gaat hij verderop en zoekt een paar andere gidsen. Want er over zal hij. En dan vissen wij achter het net,” Aldus zeer verstandig en wel overwogen geredeneerd door zijn collega Imboden en het waren inderdaad motieven, waarmede rekening moest worden gehouden bij het eventueel afslaan van het aanbod van de Brit,

Nog eens praten, een ander maal overwegen, de besprekingen liepen hoog en de koppen sloegen rood aan, maar tenslotte had de Engelsman het pleit gewonnen. Men was het eens geworden over het bedrag, waarvoor de vier geharde bergbewoners Mr, Greville met een rijtuig over de St, Gotthard zouden brengen.