is toegevoegd aan uw favorieten.

De bergvriend; alpinistisch tijdschrift-tweemaandelijks orgaan Sektion Holland van de "Oesterreichischer Alpenverein", jrg 5, 1955, no 1, 1955

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

foto’s W. Gallin en Dr C. D. Binkhorst

Breuil, gezicht op de Matterhorn

Gekroond door machtige Hangegletschers steken de donkere rotsbanden van het massief omhoog. Vèr weg, in het Oosten, reiken enkele markante toppen boven de wolken. Daar is de Piz Bernina, de Piz Palü met zijn 3 toppen, zelfs ziet men het grote witte blok van de Ortler. Meer naar het Noorden en dichterbij bevinden zich groot en duidelijk de Berner Alpen met hun Eiger, Mönch en Jungfrau, de lange Aletschgletscher en de scherpe pyramide van de hoogste berg van het Berner Oberland, de Finsteraarhorn.

In het Westen eist de geweldige rotskegel van de Matterhorn alle aandacht voor zich op. Zij is omgeven door een krans van satellieten: de Zermatter Weisshom, Wellenkuppe, Schallihorn, Obergabelhorn, Zinalrothorn, Dent Blanche en de Dents d’Hérens. En daarachter, geheel in het Westen, reeds door zijn hoogte in het oog springend, de monarch van de Alpen, de Mont Blanc: een verblindend witte sneeuwkoepel met daarnaast de zwarte zoom van de Aiguille Noire de Peuterêt. Ondanks de afstand van ongeveer 100 kilometer, laat de Italiaanse Brenvaflank zich duidelijk onderscheiden; links ervan de Dóme du Goüter en de Aiguille de Bionnassay.

Als een geweldig rif verheffen zich de Grandes Jorasses. Zo krijgen wij reeds aan het begin van de „Haute Route” een indruk van wat nog alles voor ons ligt. Van de Adlerpas omlaag gaat het eerste stuk over een lange steile helling, waaraan ~abseilen” te pas komt. Daarna worden de ski’s ondergebonden en krijgen wij onze eerste ski-opgave. Over de Görnergletscher komen wij na deze zeer zware dag in de prachtig gelegen Monte Rosahütte aan.

De volgende dag leerde ons hoe afmattend de drukkende hitte op een gletscher kan zijn. Eindeloos lijkt ons de stijging naar de Theodulpas, waarbij wij het indrukwekkende beeld van de Matterhorn de gehele dag vóór ons hebben.

Van de Theodulpas naar Breuil, de Italiaanse wintersportplaats Cervinia, is het een 1500 meter hoogteverschil dat met haar mooie Sulzsneeuw weer veel van de vermoeienissen doet vergeten. Een fantastische afdaling tot aan de eerste huizen van het dorp, om daar te belanden temidden der crocusvelden! Als schrille tegenstelling het onophoudelijk gedonder der lawines, die