is toegevoegd aan uw favorieten.

De Nederlandsch-Duitsche Kultuurgemeenschap = Die Niederländisch-Deutsche Kulturgemeinschaft; orgaan der Nederlandsch-Duitsche Kultuurgemeenschap, 1944, 1944

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Landschap „Eben Emaël", Belgisch Limburg, door Frans Hartman

speurend te laten gaan door geboomte en bosschas ges, waar soms plotseling een schilderachtige doorkijk op een eenzaam dorp zijn blik verrast. Dan kan men er van verzekerd zijn, dat hij daar zijn schildersezeltje neerplant, om voor eenige uren zijn vertellend penseel den vrijen loop te laten.

Zoo moet ook het uitzieht op Eben Emaël, in Belgisch Limburg, hem getroffen hebben.

De bescheiden blanke woningen liggen onder het sierlijke groen der boomen als huisjes uit een blok? kendoos vertrouwelijk tegen elkander geschoven en heel de genoeglijke, landelijke rust van het boerendorp, dat als een eeuwenoud kleinood tus? schcn de heuvels bewaard wordt, heeft het schil?

dersoog en meer nog het schildershart onder een stille bekoring gebracht.

Hartman verstaat de kunst ons deze stemming te laten beleven, zoodat het is, of we zelf op den heuvel staan en van het intieme panorama genie? ten. Onze blik dwaalt over boomtoppen en daken en verkwikt zich aan de zonnige sfeer van dit kleine paradijs, dat met zijn propere, witte huisjes geheel in den schoot van het golvende land is opgenomen.

Straks zullen wij naar het vredige dorp afdalen en even rustig voortstappen langs het eenzame, smalle pad, als het boertje, dat met de zeis over den schouder op zijn heldere klompen huiswaarts keert en in het voorbijgaan met een critisch ken?