Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Daarbij zijn de Finnen zeer democratisch. Men kent er eigenlijk geen adel en maar weinig verschil van stand. Bezoekers valt het sterk op, dat Helsingfors een stad is zonder achterbuurten. Alle wijken zijn daar breed en stijlvol gebouwd en men vindt de huizen der armen vlak naast die der rijken, zonder schrille tegenstelling.

En is men op een warmen zomerdag op een hooger gelegen punt der stad, dan ziet men in de havens en de schitterend blauwe golf heel de luxe van rijke roei- en zeil-vereenigingen. Veel van de slanke motorjachten of de lichte zeilbootjes zetten koers naar de ontelbare eilanden, die drijven in de Golf; naar de witte villa’s met hooge terrassen en prachtige tuinen, met balcons onder klimplanten, met de kleurige banen van gestreepte tenten en zonneschermen op de groote open grasperken en de ruime tennisvelden.

Zoo is de eerste kennismaking met Finland en zijn hoofdstad als een verrassende droom. Men zou nu kunnen meenen, dat voor den reiziger, die Helsingfors bezocht, de rest van Finland weinig aantrekkelijks meer zal bieden. Het tegendeel is waar.

Als hij voor matigen prijs een „dröschke” neemt, dan wacht hem op zijn tochten nog een nieuwe schoonheid, die van het Finsche landschap: een schouwspel, dat hem zeker niet minder zal verbazen. (Wordt vervolgd).

Sluiten