is toegevoegd aan uw favorieten.

Geneeskundig tijdschrift voor Nederlandsch-Indië, 1910, 01-01-1910

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

1- December (24 dagen na den beet en 23 dagen na het begin der behandeling). Overleden 13 December.

De patienten, die kwamen te sterven binnen den tijd, dat van de behandeling succes kon worden verwacht, waren allen ernstig in het gezicht gebeten, 3 er van waren kinderen beneden de 9 jaar, terwijl de 4e een volwassen persoon, eerst 20 dagen na den beet onder behandeling kwam. Sterfgevallen aan hondsdolheid Uit ons verstrekte gevan niet behandelde personen, gevens werden ons 5 gevallen bekend van personen die, niet aan het Instituut Pasteur behandeld, aan lyssa zijn overleden, en wel één Europeaan uit Tjimahi, met een zeer oppervlakkig bijtwondje aan het voorhoofd, die na een incubatietijd van 20 dagen overleed, 3 Inlanders uit Gorontalo met extremiteiten-verwondingen, en 1 Inlandsch kind van Ternate, met een vrij groote wond aan de buitenzijde van het linker oog. Verrichte secties op van In het geheel werden 59 secties dolheid verdachte dieren, verricht en wel op 55 van dolheid verdachte honden, 2 katten en 2 apen. Als bijzondere afwijkingen werden bij de secties gevonden:

In 23 gevallen ankylostomum duodenale In 4 gevallen taeniae In 12 gevallen spiroptera sanguinolenta In 1 geval ascariden •

In 1 geval filaria imitis.

In alle gevallen, waar sectie op van dolheid verdachte dieren werd verricht, werd de pes hippocampi microscopisch op de aanwezigheid van Negrische lichaampjes onderzocht. Was dit onderzoek positief, dan werden geen entingsproeven tot nadere vaststelling der diagnose verricht; was het negatief, dan werden steeds met een deel der medulla der verdachte dieren konijnen intracerebraal geinfecteerd.

De volgende staat geeft een overzicht over de resultaten van het microscopisch onderzoek en van de verrichte entingen van de dieren, waarop sectie werd gedaan: