is toegevoegd aan uw favorieten.

Geneeskundig tijdschrift voor Nederlandsch-Indië, 1911, 01-01-1911

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KRITIEKEN EN REFERATEN.

Dr. H. Schaumann: Die Aetiologie der Beri-beri unter Berücksichtigung des gesammten Phosphorstofwechsels. (Archiv fiir Schiffs und Tropenhygiëne 1910 Beiheft 8).

In een zeer uitvoerig werk behandelt S. het verband tusschen beri-beri en phosphorstofwisseling. Reeds vroeger heeft Schaumann in een verhandeling over Beri-beri und Nucleïnphosphorsaure in der Nahrung '), door mij in aflevering 5 van deel 48 van dit tijdschrift uitvoerig besproken, er op gewezen, dat juist die voedsels, die bij beri-beri en polyneuritis gallinarum een goede beschuttende werking moet worden toegekend, veel organisch gebonden phosphor bevatten. Hij kwam toen tot de conclusie, dat de met metaphosphorzuurkarakter in organische binding aanwezige phospor de beschuttende en genezende werkingen toekwamen. Thans werkt hij het vraagstuk naar het verband tusschen beri-beri en phosphorstofwisseling verder uit:

Na een kritisch overzicht van de verschillende voornaamste beschouwingen over de aetiologie der beri-beri, waarbij tropische beri-beri, zeilschip-beri-beri en de experimenteele polyneuritides uit elkander gehouden worden, verwerpt S. alle theorieën, die een weinig algemeen gebruikt voedsel als oorzaak van B. B. aannemen, of die haar beschouwen als het gevolg of als een wijziging van andere bekende ziekten, of als vergiftiging met een anorganisch vergif. Van de dan nog overblijvende hypothesen komt

*) Archiv f. Schiffs u. Tropenh. 1908 Bd. XII. Beiheft 5.