is toegevoegd aan uw favorieten.

Geneeskundig tijdschrift voor Nederlandsch-Indië, 1912, 01-01-1912

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dat aan de in het alkoholisch dedek-extract voorkomende phosphatiden gebonden of geadsorbeerd is.

Het is wel merkwaardig, eerst deden de koolhydraten de polyneuritis ontstaan, en nu is het een koolhydraat dat haar voorkomt en geneest. Het is om homoiopaath te worden. Alleen wordt het mij bij dien aktivator een beetje metaphysisch te moede.

E. A. Cooper and Casimir Funk: Experiments 011 causation of beriberi. Lancet 4 Nov. 1911 VolCCXXXIp. 1266.

Behalve een aantal waarnemingen over het optreden van polyneuritis bij vogels, die met afgewerkte rijst gevoed werden, en de beschermende werking van zilvervlies en andere middelen, die slechts waarnemingen van anderen bevestigen, hebben schrijvers ook eenige nieuwe feiten aan het materiaal toegevoegd. Zoo zagen zij polyneuritis optreden bij voeding met stijfsel, inuline, rietsuiker en en dextrine, zoodat ook hier de polyneuritis bij afwezigheid

van zetmeel optrad.

Phytin, edestin, casein en eidojer bleeken niet in staat de ziekte te voorkomen of te genezen, het laatste in afwijking van wat Eijkman bij eidojer vond.

Ss. vonden ook, dat men de werkzame stoffen uit een waterig extract van dedek met phosphorwolfraanizuur kan neerslaan. Ontleedt men daarna het neerslag met bariumhydroxyde dan krijgt men een praeparaat, dat zeer werkzaam is.

Grijns.