is toegevoegd aan uw favorieten.

Geneeskundig tijdschrift voor Nederlandsch-Indië, 1913, 01-01-1913

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

jera-achtige vibrionen uit de ontlasting van meuschen, die beslist geen cholera hadden. ')

Ook onze stam Boh Isah vertoont dit verschijnsel bijzonder fraai. Sterke haemoiyse in de bloedbouillon, maar op de plaat een belangrijk verschil met de El-Tor-stammen, want in den transparenten, groen ach ti gen hof om de entstreepmetBohlsah toont het spektroskoop ons de strepen van het o x y h a e m o g 1 o b i 11 e niet.

Het is mij nog niet mogen gelukken, de oorzaak van dit eigenaardig gedrag van St. Boh Isah te ontdekken; ook heb ik St. Boh Isah nog niet kunnen vergelijken met El-Torvibrionen, welke ik nog niet in bezit heb.

Voor de cavia is stam Boh Isah zeer pathogeen. Een 1/10 lus van een 24 uur oude agarkultuur intraperitoneaal ingespoten doodt het dier binnen 24 uren.

Bij de sectie vindt men een sereuse peritonitis.

De vibrionen laten zich uit het exsudaat in reinkultuur kweeken.

Geeft reeds het gedrag van St. Boh Isah in de bloedbouillon en in melk redenen, haar niet direkt met een echte choleravibrio te indentificeeren, in nog overtuigender wijze spreken in dezen zin de immuniteitsreaktie's.

St. Boh Isah wordt door een choleraserum met een titer van 1/10.000, zelfs in de sterke serumconcentratie van 1/50 niet geagglutineerd.

Bij de proef van Pfeiffer, waarbij als dosis een bouillonsuspensie van 0.5 lus eener 24 uur oude agarkultuur en een 1 c.c.m. bouillonserumverdunning van 1/500 (bakteriolytische titer v/h serum 1/6000) gebruikt worden, gaan

') Deze cholera-achtige vibrionen uit cadavers kreeg ik ten geschenke van Dr. Lim uit Semarang. Dr. Lim had de vibrionen geïsoleerd uit de ontlasting van 4 kinderen, die aan malaria en andere oorzaken gesuccombeerd waren. Geen der stammen liet zich door specifiek serum influenceeren.