is toegevoegd aan uw favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1948, no 22, 28-08-1948

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KINDERVREUGD

Weet u 't nog, hoe u stond te trappelen van ongeduld op die hoogtijdagen van 't Oranjehuis, wanneer uw moeder u ging tooien met de traditionele oranjesjerp en de jongens bovendien nog hun feestelijk oranjepetje op hun bol kregen?

Weet u 't nog. hoe u, boordevol van feestvreugde, de komende dingen bijna niet kon afwachten en hoe u dan, na een hele lieve lange dag van pret, 's avonds doodmoe, maar o zo voldaan, in uw bed tuimelde?

Vandaag zijn onze kinderen niet anders dan toen en ook nu zullen ijverige moeder- en vrouwenhanden weer druk doende zijn om alles voor de aan hun toevertrouwde jeugd, maar zo mooi en zo goed mogelijk te maken.

Ze zullen zich inspannen, ja uitsloven, want de komende oranjefeesten moeten voor onze kinderen tot een gebeurtenis in hun leven worden!

Hoe ze dat dan aanleggen? Och, 't zit 'm niet in grote uitgaven, want het simpele witte jurkje of bloesje van onze kleuters, dat met wat rode en blauwe of oranje biesjes, figuurtjes of iets dergelijks wordt opgefleurd, zal meteen al de dankbaarste glimlach op het kindergezichtje te voorschijn weten te toveren. En wat denkt u van een paar witte sokjes, die daarbij gedragen worden en die met dezelfde versiering worden „toegerust"?

Ook een oranje haarlint of -bandje in de krullen van uw dochtertje kan reeds wonderen verrichten terwijl zoonlief misschien o zo vereerd zal zijn, wanneer zijn moeder een paar witte en rode biezen met een grove, maar natuurlijk onzichtbare steek op zijn blauwe broekje naaide. Daarbij komt dan nog de versiering binnenshuis, die kan bestaan in enkele grotere en kleinere vazen met oranjebloemen gevuld of een slinger van fijn groen waartussen hier en daar een goudsbloem of Afrikaantje is -gestoken. Natuurlijk wordt ook aan een feestelijk gedekte tafel de nodige aandacht geschonken en waarschijnlijk zullen niet alleen de kleinen, maar de groten evengoed, het een aardig idee vinden als daarop het versierde portret van de landsvrouwe als middenstuk troont!

Oranjevreugd: kindervreugd! Laat ze daarom feestvieren uw kleuters van klein tot groot, feestvieren zo uitbundig, dat het hun hun hele leven heugen zal!

ROOD WIT BLAUW

GEBREIDE MEISJESJUMPER (4-5 jaar).

Materiaal: ongeveer 150 gram witte wol; wat rode en blauwe wol voor 't borduren; 6 kleine knoopjes, naalden no. 21/2.

Patroon: le naald: 2 steken recht samenbreien, 1 omslaan. 2e en 4e naald: averecht. 3e naald: 1 omslaan, 2 recht samenbreien.

Rugpand: Zet 70 steken op en brei 4 cm 2 recht, 2 averecht voor het boordje. Brei daarna steeds afwisselend 2 cm in tricotsteek (heengaande recht en teruggaande averecht) en 4 cm in patroon. Kant, wanneer het werk, vanaf de opzetrand gemeten, 18 cm hoog is, aan weerszijden voor de armsgaten achtereenvolgens 3, 1, 1 steek af, telkens bij het begin van elke volgende naald. Brei tot het armsgat, recht gemeten, 13 cm hoog is en kant dan voor de schouders aan weerszijden, telkens bij het begin van elke volgende naald, 10, 10 steken af. Kant de overblijvende steken in één keer af.

Voorpand: Brei dit op dezelfde wijze als het rugpand tot het werk, vanaf de opzetrand gemeten,

21 cm hoog is. Brei nu de middelste 44 steken in ribbelpatroon (alle heen- en teruggaande naalden recht) en de overige steken aan weerszijden in het open patroontje. Kant. wanneer het werk, vanaf de opzetrand gemeten, 24 cm hoog is, de middelste 30 steken voor de hals af en brei vervolgens elk schoudergedeelte verder afzonderlijk af en wel zo dat de eerste (laatste) 7 steken aan de zijde van de hals in ribbelpatroon gebreid worden en de overige in het open patroontje. Kant, wanneer het werk, vanaf de opzetrand gemeten, 31 cm hoog is, voor elke schouder afzonderlijk, alle st. in één keer af.

Mcuw: Zet 44 steken op en brei 2 cm 2 recht, 2 averecht voor het boordje. Meerder nu 16 steken, over de naald verdeeld en brei verder in patroon tot het werk, vanaf de opzetrand gemeten, 5 cm hoog is. Kant dan aan weerszijden voor de kop van het mouwtje telkens bij het begin van elke naald 1 x 2 en vervolgens 1 steek af tot er 14 steken overblijven. Kant deze in één keer af.

Het afwerken: Strijk alle delen aan de verkeerde kant onder een vochtige doek en naai ze in elkaar. Sluit het jumpertje op de schouders door middel van lusjes en knoopjes. Borduur op het vierkante pasje kleine sterretjes of bloempjes met wasechte rode en blauwe wol.

AVONDFESTIJN

IA 5#3. Donkere zijden avondrok waarbij een geklede blouse wordt gedragen. Prijs van de rok ƒ 0.75. Maten 40, 42, 44.

IA 504, Rok van gestreepte taftzijde waarbij effen geklede blouse wordt gedragen Prijs van de rok ƒ 0.75. Maten 40, 42, 44.

IA 507. Schattig avondjaponnetje voor een jeugdig, niet te slank figuur. Maten 40, 42, 44. Prijs ƒ 0.95.

ONZE KNIPPATRONEN.

De verzorging van de knippatronen in ons blad is opgedragen aan het bekende damesblad „Margriet". De gevestigde reputatie van „Margriet." is een waarborg, dat deze knippatronen aan de hoogste eisen van mode. pasvorm en practische bruikbaarheid zullen voldoen.

WIJZE VAN BETALING:

Bedragen tot ƒ 1.— kunt u betalen door het vereiste bedrag aan postzegels te plakken op de adreszijde van de briefkaart, waarop u de bestelling doet. De 6 cent porto dient afzonderlijk opgeplakt te worden, daar deze niet meetelt voor betaling van uw patroon. De briefkaarten moeten zijn geadresseerd: Knippatronen-Centrale van „Margriet", Postbus 497, Amsterdam.

Bedragen tioven ƒ 1.— gelieve U aan ons over te maken per postwissel (aan postbus 497, Amsterdam) of per giro op nummer 444497 van de KnippatronenCentrale van „Margriet", Postbus 497, Amsterdam. Maten van ,,Margriet"-patronen voor dames:

MAAT 38 40 42 44 46 48 50 bovenwijdte 88 94 98 104 108 112 116 taille wijdte 66 70 76 82 90 96 100