is toegevoegd aan je favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1949, no 18, 07-05-1949

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Woeste stieren en gevangenen. Wie zal er het langst op blijven?

Links: Het publiek in spanning. De gevangene op de voorgrond maakt een flinke buiteling..

Ieder jaar wordt in de ruime arena van de grote gevangenis van Huntsville in Texas (Amerika) een rodeo gehouden, een feestelijke dag, die hieruit bestaat, dat de deelnemers op wilde stieren rijden. Wie het 't langst op het dier kan uithouden is winnaar. Het bijzondere van deze rodeo in Texas is, dat het de gestraften zelf zijn, die er aan meedoen.

Ofschoon de gebeurtenis ook door het publiek mag worden bezocht bestaat het grootste deel van de toeschouwers uit vijftienhonderd gevangenen. die door de bewakers nauwlettend worden gadegeslagen. Voor iemand, die levenslang gekregen heeft — en dat zijn allen die in de Huntsville gevangenis verblijven — betekent het niet zo heel veel dat hij met een woedende stier de strijd moet aanbinden en kans loopt een fikse stoot in de lenden te krijgen. De rodeo is bovendien een welkome en sportieve — zij het nogal ruwe — afwisseling in de eentonigheid van het gevangenisleven.

Dit jaar ging de strijd tussen de gevangenen en Amerikaanse oudstrijders. Van deze gebeurtenis laten wij hier enkele foto's zien.